Ajándékosztással és komolyzenei koncerttel ünnepelték az adventet Nagyenyeden

A Maros-parti kisváros minden évben igyekszik ráhangolódni a legnagyobb keresztény ünnepre: a város díszbe öltözik, az egyházak és iskolák műsorokkal szolgálnak és csomagokat osztanak. Az idei adventi időszak kezdetét Nagyenyeden a Máltai Szeretetszolgálat maratoni ajándékosztó kampánya jelezte, az ünneplések sora pedig szombaton este kezdődött el, amikor első alkalommal gyújtottak adventi gyertyát a város főterén, ezt követően a római katolikus templomban koncertet szerveztek.

A Nagyenyedi Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően, amelyik a legaktívabbak közé tartozik nemcsak a környéken, hanem az országban is, huszonhét éves múltra visszatekintő kapcsolat alakult ki a németországi Hasselroth-tal. E partnerség leglátványosabb része épp ilyenkor, advent időszakában valósul meg, amikor a német máltaisok ajándékcsomagokkal járják be a város és a környék óvodáit, iskoláit és „egy kis műsorért cserébe” meglepetésekkel teli ajándékcsomagokat kapnak a gyermekek.

Fotó: ifj. Lőrincz Zoltán

Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, aki mindig elkíséri az ajándékcsomagokat, meghatódva számolt be arról, hogy mennyivel jobb érzés adni, mint kapni, és ezt a gondolatot szeretné elültetni a gyerekek szívébe is. Éppen ezért a nagyenyedi délutáni oktatásban résztvevőkkel, akik a Bethlen Gábor Kollégium növendékei, különféle ajándékosztó akciókat szerveznek, hogy a legkisebbek minél hamarabb megtapasztalhassák a jótékonykodás felemelő érzését. „Ez az év legszebb időszaka, az elkövetkező napokban én egy perccel többet szánok szeretetre, jóra, örömre: tegyük ezt minél többen, mert a mi világunk lesz szebb és jobb!”- hangsúlyozta ajándékosztáskor az  alpolgármester.

Az ünnepváró eseménysorozat kiemelkedő pontja a szombati adventi koszorú kihelyezése volt a város központjában a délutáni oktatásban részvevő gyerekek műsorának kíséretében. Szász János római katolikus plébános arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég csak a koszorún levő gyertyáknak lángot adni, hanem meg kell gyújtani a szívünkben levő gyertyákat is, hogy Jézus Krisztus fénye ragyoghasson odabent. Tóth Tibor László református lelkipásztor is hasonló gondolatokat fogalmazott meg János evangéliuma alapján: az adventi koszorú nem örökzöld, mert elhervad, a „gyertyák is csonkig égnek”, a beteg világban élő ma emberének elsősorban az igaz világosságra, a közelgő advent fényére van szüksége. Az RMDSZ helyi önkormányzati képviselői meggyújtották a nagyméretű adventi koszorú első két gyertyáját, a körbeállók pedig elmondták a Miatyánkot. Az eseményen részt vett Oana Badea, Nagyenyed polgármestere és Lőrincz Helga alpolgármester is.

Fotó: ifj. Lőrincz Zoltán

Az esemény azért figyelemreméltó, mert mindeddig soha nem díszelgett ilyen nagyméretű adventi koszorú Nagyenyed közterein és a különféle, ilyenkor mindenütt megtalálható, gyakran az ünnep szentségére kevésbé utaló fénydíszek között, nemcsak esztétikusabb, hanem valóban utal a karácsonyvárásra. Mint ismeretes – és erre beszédében röviden utalt Tóth Tibor lelkész is - az adventi koszorú története 1839-ig nyúlik vissza, amikor J. H. Wichern német evangélikus lelkész az általa alapított gyermekotthonban, az adventi időszak minden napján egy-egy gyertyát gyújtott, hogy ezzel szemléltesse a gyerekeknek a növekvő fényt, majd egy két méter átmérőjű, fenyőággal vagy örökzölddel kidíszített fakerékre helyezte őket, amelyet csillárként használt, ezzel megalkotva a mai adventi koszorú ősét.

A szerző felvétele

A gyertyagyújtást követően a Szent Erzsébet római katolikus plébániatemplomban hangulatos koncertre került sor Potyó István orgonaművész, a kolozsvári Szent Mihály-templom orgonistája és Ambrus László trombitaművész, a marosvásárhelyi filharmónia tagja jóvoltából.  A maradandó zenei élményt nyújtó produkció P. C. Lutkin-, Ruzitska György-, H. Purcell-, J. Stanley-, G. F. Haendel-, Josephus Fazakas Krisbacensis- és L. Clarke-műveket tartalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?