A nagyváradi kultúra önállóságáért léptek fel közösen a város magyar és román művészei

A szerző felvételeiPénteken este a nagyváradi Szent László (Unirii) téren gyülekeztek mindazok, akiknek még számít a nagyváradi színházak és filharmónia sorsa. A kulturális intézmények közös performansszal hívták fel a figyelmet a nagyváradi kultúra önállóságának fontosságára.

Nem voltak hangzatos beszédek, ellenben szívhez szólóan csendültek fel az Anatevka dallamai az összevonástól fenyegetett Nagyváradi Állami Filharmónia zenészeinek hangszerein. A Hegedűs a háztetőn című musical mind a Szigligeti Társulat, mind a Iosif Vulcan Társulat repertoárján szerepelt, a szeretett otthon elhagyásáról szóló dal szövege pedig finoman fogalmazva is áthallásos, hiszen a társulatok tagjainak és a zenészeknek a sorsa is bizonytalan jelenleg.

Nemcsak a két színtársulat, hanem a Liliput és az Arcadia bábtársulatok tagjai és a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai is ott voltak a főtéren, ahol az összegyűltek tapssal honorálták a kétnyelvű előadást. A társulatok tagjai ezután a nézők közé vegyülve osztották szét azokat a szórólapokat, melynek szövegét Ioana Dragoș Gajdó és Sebestyén Hunor színművészek olvasták fel. Az öt pontot alább ismertetjük.

1. INTEGRITÁS

Nem akarjuk a szerződések egyoldalú megváltoztatását, módosítását. Ez az eljárás megfosztja a munkavállalót kiérdemelt jogaitól, a biztonságérzettől, a jövőképtől és veszélyezteti a társulatok integritását.

2. ÖNRENDELKEZÉS

Nem akarjuk a kulturális intézmények összevonását. Továbbra is önállóan szeretnénk gazdálkodni a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal, saját művészi hitvallásunk szellemében. Meggyőződésünk, hogy az önálló intézményi működés a minőség és a sokszínűség garanciája.

3. ÁLLANDÓ TÁRSULAT

Nem akarjuk a befogadó- és/vagy projektalapú színházat, mert ez az állandó társulatok megszűnését vonná maga után és kiszolgáltatná az művészetet a szórakoztatóipari szempontoknak.

4. MÉLTÓSÁG

Kérjük a kultúra és a kulturális dolgozók méltóságának tiszteletben tartását, és visszautasítunk minden olyan döntést, ami akár a politikai hatalomnak, akár a szakszerűtlenségnek kiszolgáltatja a művészi alkotást.

5. KÖZÖNSÉG

Hisszük, hogy Bihar megye román és magyar lakosságának alanyi joga van saját kulturális intézményeihez. Meggyőződésünk, hogy az összevonás káros hatással lenne a kulturális szokásokra, szegényebbé tenné a közönséget és csökkentené a régió vonzerejét.”

A nagyváradi művészek mellett egyébként kiállt a szakma is, velük egy időben, többek között a szatmári magyar és román társulat, a temesvári magyar színház, a kolozsvári állami magyar színház, az udvarhelyi színház és a gyergyószentmiklósi színház is szolidaritási akciót hirdetett. Az összevonás ellen indított petíciót itt írhatják alá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?