Újabb taggal bővül a NATO, hétfőn szavaznak Budapesten

Zárószavazás lesz hétfőn a magyar parlamentben a Svédországnak az Észak-atlanti Szerződéshez (NATO) való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről, amit támogatni fognak a kormánypártok. Ezzel az utolsó akadály is elhárul a svédek csatlakozása elől.

Miután január végén Törökország is megszavazta a svéd tagságot, Magyarország maradt az utolsó NATO-tag, amely ezt még nem tette meg. Február 20-án a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kéri Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásának napirendre vételét a parlament tavaszi ülésszakának első ülésnapján. Az erről szóló dokumentumot Kocsis Máté kedden osztotta meg a Facebook-oldalán. A Kövér László házelnöknek címzett levélben a frakcióvezető azt is jelezte, hogy a ratifikációról szóló törvényjavaslat zárószavazását képviselőcsoportja támogatni kívánja.

Pénteken a magyar-svéd védelmi együttműködés terén két fontos megállapodást írt alá Orbán Viktor magyar és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök Budapesten. Ennek részekén a legfejlettebb technológiai újításokkal szerelték fel négy új Gripent. A magyar légvédelemnek így 18 vadászgép fog a rendelkezésére állni. A Hír TV beszámolója szerint a lehető legmodernebbek és a legújabb szoftverekkel, legújabb high-tech berendezésekkel vannak felszerelve. Illetve megnövelték a tűzerejét és megnövelték a teherbíró képességét is a gépnek. Nagyobb súlyú fegyverzetet tud magával vinni, adott esetben nehezebb rakétákat, bombákat.

Tovább erősödik a NATO Fotó: a NATO Facebook oldala

Jelenleg is Magyarország látja el több szomszédos ország légterének biztosítását,valamint a NATO-n belül, rotációs rendszerben a balti országok légvédelmét is. A magyar honvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a magyar-svéd találkozón a felek nemcsak a flotta bővítéséről, hanem kiképzési együttműködésről is megállapodtak.

A NATO szerződése értelmében a Svéd Királyság azon a napon válik részes féllé, azaz NATO-taggá, amikor a csatlakozási okiratát letétbe helyezi az Amerikai Egyesült Államok kormányánál, majd értesítik a szervezet főtitkárát, hogy Svédország csatlakozásához a feltételek teljesültek - írta a Világgazdaság. Ezt követően Jens Stoltenberg meghívót küld Stockholmba, amivel a szövetségbe invitálja az országot. Erre válaszul a svéd külügyminiszter megküldi az elfogadó levelet az amerikai külügyminisztériumnak, majd a svéd államfő megkapja a felhatalmazást a csatlakozási dokumentum aláírására. Ennek az aláírása után a csatlakozási dokumentumot a svéd kormány egy tisztviselője személyesen viszi el Washingtonba.

A következő NATO-csúcstalálkozót július 9. és 11. között rendezik meg Washingtonban, addigra Svédország teljes jogú tag lesz – ezt januárban mondta Jens Stoltenberg, a védelmi szervezet főtitkára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?