A török parlament jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását, már csak Magyarországra várnak

Több mint egy év halogatás után Törökország parlamentje jóváhagyta Svédország csatlakozását a NATO-hoz – tájékoztatott kedd este a CNN.

Fotó: Agerpres

A parlament 346 tagja közül 287 voksolt igennel arra, hogy a skandináv ország csatlakozzon az észak-atlanti szövetséghez, és mivel a külügyi bizottság korábban már ugyancsak jóváhagyta a bővítést, már csak Recep Tayyip Erdogan török elnöknek kell kihirdetnie országa erre vonatkozó protokollumát. A csatlakozást sokáig államfő tavaly bólintott rá a svédek csatlakozására, de a parlament azóta is halogatta a skandináv kérelem megvitatását.

A kedd esti szavazást követően a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson azt mondta, hogy „egy lépéssel közelebb kerültek a teljes jogú NATO-tagsághoz”. Hátra van viszont még egy akadály, éspedig Magyarország. Mint a Digi24 emlékeztet: már csak Orbán Viktor „igenjére” várnak, hogy beengedjék a svédeket a szövetségbe. Az Index.hu alapján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte a török parlament kedd esti döntését és felszólította a magyar politikai vezetést, hogy kövesse a példát és ratifikálja a kérelmet.

Orbán Viktor magyar kormányfő, mint írtuk, meghívta Magyarországra Kristerssont, de Tobias Billström külügyminiszter elutasította azt. Orbán Viktor tavaly áprilisban azzal magyarázta az időhúzást, hogy Stockholm rendszeresen beleszól a magyar belügyekbe, és támadja Magyarországot az Európai Unióban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?