Rábólintott a török elnök Svédország NATO-csatlakozására

Recep Tayyip Erdogan hétfőn beleegyezett abba, hogy felkérje a török parlamentet Svédország NATO-csatlakozására, számolt be a Világgazdaság. A török elnök ebbe azután egyezett bele, hogy az Európai Unió képviselőitől több, kulcsfontosságú követelésére megfelelő választ kapott, többek közt Ulf Ulf Kristersson svéd miniszterelnöktől.

Ilyen lehetett például az, hogy Stockholm hogyan viszonyul a területén élő kurd szeparatisták támogatóihoz. Továbbá előrelépés történt a védelmi szankciók feloldására vonatkozó követelései ügyében is. Az uniós tisztviselők beleegyeztek abba is, hogy felgyorsítják Törökország Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásait, aminek előszobája a vámunióhoz való csatlakozás és a vízummentes utazás engedélyezése – tudta meg a Bloomberg egy török tisztviselőtől.Recep Tayyip Erdogan | Fotó: Agerpres

A forrás szerint az unió képviselői abban állapodtak meg Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, hogy utóbbi felkéri az országa parlamentjét, hogy ratifikálja Svédország NATO-hoz való csatlakozását.

Habár a forrás szerint Erdogan időkeretet nem ad a honatyáknak, ha valóban a testület elé kerül az ügy, azt várhatóan megszavazzák. Mivel az elnök pártja jelentős többséggel bír a parlamentben, aligha kétséges, hogy az elnök akarata érvényesül ott is.

Az áttörés néhány órával azelőtt történt, hogy a litvániai Vilniusban a NATO vezetői csúcstalálkozót tartanak. A katonai védelmi szövetség tagjai korábban azt remélték, hogy Svédországot ekkora már új tagként üdvözölhetik.

Jens Stoltenberg a NATO főtitkára később megerősítette, hogy a török elnök támogatja Svédország csatlakozását.

Erdogan elnök beleegyezett, hogy a lehető leghamarabb továbbítja a svéd csatlakozási jegyzőkönyvet a török parlamentnek, és szorosan együttműködik a közgyűléssel a ratifikáció biztosítása érdekében

– mondta Stoltenberg, aki hozzátette, hogy ez történelmi lépés, és nem lehet pontos dátumot megadni arra, hogy Svédország mikor csatlakozhat a katonai szövetséghez.

Kapcsolódók

Kimaradt?