Törökország: jóváhagyták Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét

A török parlament külügyi bizottsága kedden 19 hónapos huzavona után jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét - közölte Utku Cakirozer (CHP) ellenzéki török képviselő – írja az AFP és a Reuters alapján az Agerpres.

A megállapodás szövegét a teljes nemzetgyűlés elé kell terjeszteni, hogy a skandináv ország véglegesen csatlakozhasson az Észak-atlanti Szövetséghez. Ennek időontja még nincs pontosítva. A török parlament kedden folytatott vitát Svédország NATO-csatlakozási kérelmének jóváhagyásáról, mely kényes kérdés, és amely még bonyolultabbá vált, miután Recep Tayyip Erdogan elnök összekapcsolta azzal, hogy Ankara F-16-os vadászgépeket kér szövetségesétől, az Egyesült Államoktól – írja az AFP.

Recep Tayyip Erdogan török elnök | Fotó: AgerpresMint ismert, Svédország és Finnország felhagyott az évtizedes katonai elzárkózással, és az Egyesült Államok vezette védelmi szervezethez való csatlakozásra törekedett, miután Oroszország tavaly megszállta Ukrajnát. Pályázatuk Törökország és Magyarország kivételével valamennyi NATO-tagállam gyors jóváhagyását elnyerte. Végül mindketten beadták a derekukat, és Finnországot áprilisban felvették a NATO 31. tagjaként.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagjai közül Törökország és Magyarország maradt csak, amely nem ratifikálta Svédország kérelmét, 19 hónappal azután, hogy Svédország tagságért folyamodott. Novemberben a török parlament külügyi bizottsága nem tudott megállapodni a plenáris szavazásra szánt szövegről, és kedden délután újra összeült.

„Látjuk, hogy Svédországban megváltozott a politika. Látjuk, hogy a bíróságokon születik néhány döntés, bár kevés” - mondta Fuat Oktay, Erdogan kormányzó AKP pártjának parlamenti képviselője, a parlament külügyi bizottságának vezetője egy hétfői televíziós interjúban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?