Közel a svéd NATO-csatlakozás? - Orbán Viktor Budapestre hívta Ulf Kristerssont

Orbán Viktor magyar kormányfő magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével - mondta Havasi Bertalan. Egy magas rangú török kormányzati tisztviselő nemrég a Bloombergnek azt mondta, a török parlament ezen a héten szavazhat Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról.

Ulf Kristersson esélyt kap? Fotó: Ulf Kristersson Facebook oldala

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagjai közül Törökország és Magyarország maradt csak, amely nem ratifikálta Svédország kérelmét, 19 hónappal azután, hogy Svédország tagságért folyamodott.  Tobias Billström svéd külügyminiszter tavaly december 12-én találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki állítása szerint azt mondta neki, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, amely megszavazza a svéd NATO-csatlakozást.

Orbán Viktor taval yáprilisban azzal magyarázta az időhúzást, hogy Stockholm rendszeresen beleszól a magyar belügyekbe, és támadja Magyarországot az EU-ban. „Ne rugdossanak már bennünket miközben azt várják, hogy vegyük fel őket” - mondta a magyar miniszterelnök. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban kijelentette: a magyar kormány legfőbb aggálya, hogy Svédország támogatja a Magyarország ellen folyó jogállamisági eljárást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?