Aurescu: Románia támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

Románia határozottan támogatja Finnország és Svédország „gyors” NATO-csatlakozását, e két ország erősíteni fogja a szövetséget – jelentette ki Bogdan Aurescu külügyminiszter vasárnap Berlinben.

A NATO-tagállamok külügyminisztereinek informális ülése előtt a tárcavezető rámutatott, a szombati megbeszélésén is kifejtette, hogy Románia támogatja e két ország NATO-csatlakozását, nemcsak azért, mert a nyitott kapuk politikájának híve, hanem azért is, mert meggyőződése, hogy Finnország és Svédország csatlakozásával erősebb lesz az észak-atlanti szövetség.

A két skandináv ország tervezett NATO-csatlakozásával kapcsolatban Törökország által megfogalmazott aggályokat illetően Aurescu azt mondta, megértették Ankara aggodalmait, ismerik mindkét fél álláspontját, és már szombat este elkezdődtek a tárgyalások a lehetséges megoldásokról.

Aurescu rámutatott, vasárnap az ukrajnai helyzetről, illetve annak az euroatlanti térség biztonságára gyakorolt hatásáról is tárgyalnak.

„Románia számára a keleti szárny elrettentő és védelmi pozíciójának kiegyensúlyozott és egységes megerősítése jelenti a prioritást. Ez egy nagyon fontos kérdés, amelyről a madridi csúcstalálkozón születik majd döntés” – nyomatékosította.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?