A külügyminiszter beengedné az oroszokat a deveselui NATO-bázisra – ha ez kölcsönös lenne

Bogdan Aurescu külügyminiszter „nem lát problémát” abban, hogy a kölcsönösség elve alapján Oroszország vagy bármely más fél képviselői meglátogassák a deveselui katonai bázist.

Fotómontázs: olt-alert.roErről a Digi24-nek nyilatkozott csütörtök este a külügyminiszter. Kijelentette, hogy a deveselui bázis nem jelent fenyegetést Oroszország számára, és erről személyesen is meggyőződhetnek az orosz fél képviselői, ha meglátogatják a katonai létesítményt.

Bogdan Aurescu ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Bukarest „teljes mértékben érthető” elvárása a kölcsönösség: azaz, ha az orosz fél ellenőrizni kívánja a develui bázist, akkor a NATO-tagállamok – beleértve Romániát – képviselői szintén látogathassanak meg oroszországi katonai létesítményeket, például rakétaütegeket. „Szerintem ez egy normális elvárás” – jelentette ki.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítése az első perctől az átláthatóság jegyében történt. „Semmilyen rejtegetni valónk nincs Deveseluban” – fogalmazott Aurescu. Hozzátette: a katonai bázison lévő elfogórakéták az atlanti térségen kívülről érkező ballisztikus rakétákat hivatottak semlegesíteni.

Kapcsolódók

Kimaradt?