FRISSÍTVE - Hivatalos: Finnország bejelentette NATO-csatlakozási szándékát

Finnország vasárnap bejelentette, hogy kérni fogja felvételét a NATO-ba. Erről Sanna Marin finn miniszterelnök és Sauli Niinistö elnök tartott vasárnap sajtótájékoztatót, írta a The Guardian.

Sauli Niinistö történelminek nevezte az Oroszország ukrajnai inváziója által kiváltott döntést, amelyet még a finn parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Sanna Marin hozzátette, hogy új NATO-tagként Finnország nem csak az Amerikai Egyesült Államok vezette védelmi szövetséget, de az Európai Uniót is erősítené, azzal, hogy hallhatóbbá tenné az EU hangját a szövetségben.Forrás: képernyőmentés

Finnországnak 1300 kilométeres közös határa van Oroszországgal, és akárcsak Svédország, a második világháború óta megőrizte semlegességét, Moszkva provokálásának értékelve a NATO-tagságot. Jelenleg Svédországban is napirenden van a NATO-csatlakozás kérdése, a kormány várhatóan vasárnap koraeste határoz a kérdésben.

Oroszország többször figyelmeztette Finnországot és Svédországot, hogy amennyiben csatlakoznak az Észak-Atlanti Szövetséghez, kénytelen lesz „visszaállítani a katonai egyensúlyt”. Vlagyimir Putyin ugyanakkor szombaton hibának nevezte Finnország felvételi kérelmét, hiszen, mint a Kreml közleménye szerint mondta, a skandináv ország biztonsága nincs veszélyben.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, mindkét országot „tárt karokkal várják”, a felvételi procedúra gyors lesz, bár az új tagok felvételét minden tagországnak jóvá kell hagynia, ez pedig több hónapra elhúzódhat.

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan viszont a Kurd Munkáspártra utalva közölte, ellenzi Finnország és Svédország felvételét a NATO-ba, mivel a skandináv országok terrorszervezeteknek adnak otthont, s ez utóbbiak némelyike a parlamentjeikben is jelen van.

Mircea Geoană, a NATO főtitkár-helyettese és Pekka Haavisto, Finnország külügyminisztere is úgy vélik, közös nevezőre sikerül majd jutni Törökországgal.

FRISSÍTÉS: Vasárnap este a Svédországban kormányzó párt, a Svédország Szociáldemokrata Munkáspártja is bejelentette, hogy támogatja az ország csatlakozását a NATO-hoz, ám a kérdést hétfőn még a parlamentnek is meg kell vitatnia.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?