A „békekeretből” kap katonai támogatást Ukrajna, az oroszok célpontnak tekintik a NATO-fegyverszállítmányokat

Az Európai Unió Tanácsa további 500 millió euróval, összesen 1,5 milliárd euróra egészítette ki az Ukrajnának nyújtott támogatását, a finanszírozás a katonai felszerelések szállítását segíti – tájékoztatott az uniós tanács szerdán. Eközben egy orosz diplomata kijelentette, hogy Moszkva katonai célpontnak tekinti a NATO fegyverszállítmányait.

Közölték: az Európai Békekeret (EPF) keretében elfogadott segítségnyújtási intézkedés újabb részlete lehetővé teszi az EU számára, hogy tovább támogassa az ukrán fegyveres erők képességeit az ország területi egységének és önállóságának védelme, valamint a polgári lakosság biztonságának szavatolása érdekében az orosz katonai támadással szemben.

Az intézkedésekkel olyan felszerelések és eszközök – köztük egyéni védőeszközök, elsősegély nyújtására alkalmas készletek, üzemanyag, valamint katonai felszerelések – biztosítását finanszírozzák, amelyek halálos fenyegetéssel szemben nyújthatnak védelmet. A támogatási intézkedések érvényességének időtartama 24 hónap. Az uniós tanács közleményében leszögezte: Oroszország katonai agressziója Ukrajna ellen súlyosan sérti a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányának elveit, továbbá aláássa az európai és a globális biztonságot és stabilitást. „Oroszország és bűntársa, Fehéroroszország, teljes felelősséggel tartozik a háborúért, felelőseinek felelniük kell az elkövetett bűncselekményeikért” – fogalmaztak.Eurómilliárdokat költenek Ukrajna felfegyverzésére | Fotó: Agerpres/EPA

Az Európai Unió követeli, hogy Oroszország hagyjon fel katonai akciójával, haladéktalanul és feltétel nélkül vonjon ki minden erőt és katonai felszerelést Ukrajna egész területéről, és teljes mértékben tartsa tiszteletben az ország területi egységét, önállóságát és függetlenségét Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül – tették hozzá.

Moszkva katonai célpontnak tekinti a NATO fegyverszállítmányait

Oroszország legitim katonai célpontnak tekinti ukrán területen az Egyesült Államok és a NATO fegyverszállítmányait – jelentette ki szerdán a TASZSZ-nak nyilatkozva Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. „Akkor, amikor Washington feltétel nélkül támogatja a kijevi rezsim harcias törekvéseit azzal, hogy modern fegyverek tömegével pumpálja fel, értelmetlennek tűnik minden teljes körű kapcsolatfelvétel az Egyesült Államok kormányával az Ukrajna körüli helyzet ügyében” – nyilatkozott a diplomata.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Ugyanakkor értésére adjuk az amerikaiaknak és más nyugatiaknak, hogy kísérleteiket, amelyek különleges műveletünk lassítására, valamint az orosz kontingenseknek és a donyecki-luhanszki alakulatoknak történő maximális károkozásra irányulnak, keményen elfojtjuk. Arra figyelmeztetünk, hogy az ukrán területen haladó amerikai-NATO fegyverszállítmányokat legitim katonai célpontoknak tekintjük” – tette hozzá. Kifogásolta, hogy az Egyesült Államok mindezidáig nem adott magyarázatott a határain kívül folytatott katonai-biológiai tevékenységére. Rjabkov szerint ez Moszkvában kérdéseket vet fel a biológiai és toxinfegyverekről szóló egyezmény (BWC) amerikai végrehajtásával kapcsolatban. Mint mondta, az Ukrajnában amerikai támogatásával folytatott ilyen tevékenységet az orosz fél az egyezmény I. és IV. cikke megsértésének tekinti.

Rjabkov az interjúban azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy fizetésképtelenné akarja tenni Oroszországot.

Kapcsolódók

Kimaradt?