Román és belga állami vezetők együtt látogattak el a Fekete-tengerhez közeli katonai támaszpontra

Együtt látogatott el szerda délelőtt a Fekete-tengerhez közeli Mihail Kogălniceanu melletti légitámaszpontra Klaus Iohannis államfő, valamint Alexander De Croo belga és Nicolae Ciucă román miniszterelnök.

A légibázison a román katonák mellett amerikai, brit és belga katonák is szolgálatot teljesítenek. Klaus Iohannis köszönetet mondott a NATO-tagállamokból érkezett katonáknak, amiért a román haderővel együtt védik az emberek biztonságát és jólétét. Úgy vélte: jelenlétüknek a védelmi dimenzión túl szimbolikus üzenete is van, hiszen az euroatlanti értékeket képviselik: a demokráciát, az emberi jogokat, a jogállamiságot, és a népek jogát az önrendelkezéshez.Nicolae Ciucă kormányfő, Klaus Iohannis elnök és Alexander De Croo belga miniszterelnök | Fotó: presidency.ro

Iohannis kijelentette: a legutóbbi NATO-csúcs döntéseinek megfelelően felgyorsítják a NATO átalakítását olyan szövetséggé, amely elsősorban a keleti szárnyon és a Fekete-tenger térségében hosszú távon biztosítja a védelmet és az elrettentést. Hozzátette: dolgoznak négy új harccsoport mielőbbi létrehozásán, amelyek egyike Romániában jön létre.

Alexander De Croo belga miniszterelnök úgy vélte: az Ukrajna elleni támadás azokat az értékeket, a szabadságot, a demokráciát és az emberi jogokat vette célba, amelyeket az Európai Unió és a NATO képvisel. Azt is hangsúlyozta azonban, hogy a NATO védelmi szövetség marad, ezután sem fogja a konfliktus kiszélesítésének az útját keresni, de készen áll a tagállamok területének megvédésére. Ha bármelyik tagállamot támadás éri, mindegyik megtámadottnak tekinti magát. „Meg fogjuk védeni a szabadságunkat, a demokráciánkat, a szabad világ soha nem fogja megadni magát” – jelentette ki a belga kormányfő.

Hozzátette: Európa továbbra is támogatja Ukrajnát, befogadja a háború elől menekülőket, katonai segítséget nyújt az országnak, ugyanakkor a szankciókkal elszigeteli Oroszországot. Rámutatott, Vlagyimir Putyin tévedett, amikor azt hitte, hogy könnyen ellenőrzése alá tudja vonni Ukrajnát, és a NATO-t is alulértékelte. „Mekkorát hibázott! Az a tény, hogy a NATO egy nappal Ukrajna Oroszország általi megtámadása után aktiválta Reagáló Erőit – először e haderő megalakítása óta –, jól jelzi, hogy a szövetség egységesebb és elszántabb, mint eddig bármikor” – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nicolae Ciucă kormányfő kijelentette: a NATO a legerősebb és legkonkrétabb biztonsági garancia a tagállamok számára. „Romániának és szövetségeseinek fel kell készülniük az ukrajnai fegyveres konfliktust követő hosszan tartó válságra, és arra a helyzetre is, hogy ez a válság közelebb kerül országunk határához” – mondta.

Hozzátette, a NATO keleti szárnyán hatékony elrettentő és védelmi pozíciót kell kialakítani, és megköszönte De Croo belga kormányfőnek, hogy „hozzájárult a NATO-nak a szakaszos reagálási terv végrehajtásáról szóló döntéséhez”. Ciucă ugyanakkor határozottan elítélte az ukrajnai orosz inváziót, megismételve, hogy ez az elmúlt évek „legsúlyosabb fenyegetése” az euroatlanti biztonságra nézve. Nyomatékosította: a román hatóságok kötelessége segítséget nyújtani az ukrán menekülteknek és családjaiknak.

A Mihail Kogălniceanu légi bázisra március 15-én érkezett több mint 300 belga katona.

Kapcsolódók

Kimaradt?