banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Mircea Geoană: a NATO továbbra is megfelelő katonai támogatást nyújt Ukrajnának

A NATO továbbra is „megfelelő” katonai támogatást, de humanitárius és pénzügyi segítséget is nyújt Ukrajnának az Oroszország által kirobbantott háború új szakaszában – jelentette ki csütörtökön Mircea Geoană, az észak-atlanti szövetség főtitkárhelyettese, aki hangsúlyozta, hogy „Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlenül felelős ezért a bűnös háborúért”.

Geoană a NATO-tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli találkozója után elmondta: a következő időszakban az orosz erőket átcsoportosítják, hogy új offenzívát indítsanak Donbász és Dél-Ukrajna elfoglalására, beleértve a Fekete-tenger északi részének ellenőrzését is. Tájékoztatása szerint az értekezleten az a döntés született, hogy a háborúnak ebben az új szakaszában NATO a megfelelő katonai támogatás mellett humanitárius és pénzügyi segítséget is nyújt Ukrajnának.Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese | Fotó: Agerpres

A volt román külügyminiszter szerint a NATO-nak nincsenek információi arról, hogy a Kreml változtatott volna az Ukrajna egészének uralmára és végső soron megszállására irányuló stratégiáján. Oroszország csak újragondolta a katonai terveit: célja a Donbász és az Ukrajnát Donbásszal összekötő folyosó teljes elfoglalása – mondta Geoană. Hozzátette, ezt nem jelenti azt, hogy ezek Oroszország végső céljai. „Nyilvánvaló, hogy (az oroszok) megpróbálják bekeríteni a Donbászt és a déli országrészt védő ukrán erőket” – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy az orosz csapatok morálja még mindig „nagyon, nagyon alacsony” szinten van. Rámutatott arra is, hogy Vlagyimir Putyin elnök közvetlenül felelős ezért „a bűnös háborúért”. Közlése szerint a NATO szorgalmazza, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálja ki a háborús bűncselekményeket. „Számos szövetségesünk segíti az ukrán felet az információk és bizonyítékok összegyűjtésében, az ügyet bíróság elé kell vinni” – részletezte Geoană.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Beszámolója szerint a tagállamok külügyminiszterei a csütörtöki találkozón egyértettek abban, hogy a NATO új stratégiai koncepciójának foglalkoznia kell a szövetség és Oroszország jövőbeli kapcsolatával, valamint abban, hogy „további nyomást kell helyezni Oroszországra, hogy felhagyjon az értelmetlen háborúval”.

Kapcsolódók

Kimaradt?