Elmaradt a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja, a Fidesz Svédország kormányfőjének vizitjére vár

Határozatképtelen volt a magyar parlament hétfői rendkívüli ülése, amelyet az ellenzék kezdeményezett a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja ügyében. A kormánypártok mellett néhány ellenzék képviselő és egy független képviselő is távol maradt.

Ellenzéki kezdeményezésre összehívta hétfőre az Országgyűlés rendkívüli ülését Kövér László házelnök. Az ülést az Magyar Szocialista Párt kezdeményezte, összehívását támogatta a Demokratikus Koalíció, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd és a Lehet Más a Politika képviselőcsoportja, valamint egy független képviselő. A svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat zárószavazása mellett két, ellenzéki kezdeményezésű előterjesztés napirendre vételét kérték. A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést tavaly március 1-jén már megtárgyalta az Országgyűlés, csak a végszavazás van hátra - emlékeztetett beszámolójában a Magyar Nemzet.

A Fidesz már a múlt héten tudatta, hogy a kormánypártok nem vesznek részt az ellenzék által kezdeményezett ülésen. Így határozatképtelenség miatt a napirend előtti felszólalások után véget is ért a parlament rendkívüli ülése. „A rendes parlamenti ülésszaknak mindjárt az elején sor kerülhet a svéd NATO-ratifikációra, de ehhez szükséges a két miniszterelnök budapesti találkozója – mutatott rá a kormány álláspontjára a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté a Facebook-oldalán azt írta: ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek.  A Fidesz frakcióvezetője szerint a rendes parlamenti ülésszak elején sor kerülhet a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjára, de ehhez szükséges a két kormányfő budapesti találkozója.

Zászlók a NATO brüsszeli székháza előtt Fotó: a NATO Facebook oldala

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a svéd NATO-csatlakozásról is egyeztetett hétfőn észt kollégájával, Margus Tsahknával, akit arról biztosított, hogy a kormány pozitív hozzáállása változatlan az ügyben. A tárcavezető a sopronbánfalvai kihelyezett kormányülés szünetében arról számolt be, hogy telefonon beszélt észt hivatali partnerével, akivel több fontos, a két országot érintő kérdésről volt szó. Ennek kapcsán tudatta, hogy a svéd NATO-tagság ügyéről is beszéltek, s megnyugtatta kollégáját, hogy a kormány pozitív hozzáállása változatlan, a ratifikációról szóló előterjesztést már rég az Országgyűlés elé terjesztették. „Tájékoztattam miniszter urat arról, hogy meghívtuk Svédország miniszterelnökét ide Magyarországra, és remélem, hogy el is fogadja a meghívásunkat, és eljön, hiszen ezzel bizonyítaná azt, hogy Svédország számára ez valóban fontos kérdés" - mondta a tárca MTI által idézett tájékoztatása szerint.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?