Hétfőn ratifikálhatja Magyarország a svéd NATO-csatlakozást

Hétfőn ratifikálhatja a magyar parlament Svédország NATO-csatlakozását. Miután január végén Törökország is megszavazta a svéd tagságot, Magyarország maradt az utolsó NATO-tag, amely ezt még nem tette meg.

Kéri Svédország Észak-atlanti Szerződéshez (NATO) történő csatlakozása ratifikálásának napirendre vételét a parlament tavaszi ülésszakának első ülésnapján, hétfőn, a Fidesz frakcióvezetője. Az erről szóló dokumentumot Kocsis Máté kedden osztotta meg a Facebook-oldalán. A Kövér László házelnöknek címzett levélben a frakcióvezető azt is jelezte, hogy a ratifikációról szóló törvényjavaslat zárószavazását képviselőcsoportja támogatni kívánja.

Hétfőn várhatóan igent mondanak a magyar parlamentben a svéd csatlakozásra Fotó: a magyar Országgyűlés Facebook oldala

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteken Budapesten tárgyal. „Magyar részről erősnek tűnik az akarat Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére” - jelentette ki a kormányfő Varsóban.  Hozzátette: az elmúlt hetekben már „többször egyeztetett" a magyar miniszterelnökkel.

Az Index korábban arról írt, hogy elmúlt évek legjelentősebb honvédelmi bejelentése várható a közeljövőben, miután Orbán Viktor minniszterelnök szombati évértékelő beszédében azt mondta, a svéd NATO-csatlakozásról szóló vita a végéhez közeledik. A portál információi szerint az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a svéd és a magyar kormány között, és egy nagy volumenű katonai és hadiipari szerződés van születőben. Ennek kerében a már meglévő 14 Gripen vadászgép mellé 2024-ben még négy érkezne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?