Magyar-svéd békülés hadiipari megállapodásokkal

További négy géppel bővíti Magyarország a honvédség Gripen vadászbombázó repülőgépflottáját - jelentette be Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken Budapesten, miután tárgyalt Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel.

A magyar kormányfő értékelése szerint az ország katonai képességei jelentősen nőnek és erősödik a külföldi szerepvállalásra való képessége is a Gripen-gépekről szóló szerződés meghosszabbításával. A megváltozott biztonsági környezetben, az orosz-ukrán háború miatt annak különös jelentősége van, hogy a magyar légierő képes az ország területén kívül is szövetségesi feladatok ellátásában saját eszközökkel közreműködni - mutatott rá.

Orbán Viktor közölte, megállapodott svéd partnerével abban is, hogy az ehhez a katonai rendszerhez kapcsolódó logisztikai szolgáltatásokról szóló szerződést is meghosszabbítják, és kiterjesztik a kiképzésre is. A miniszterelnök kiemelte, létrejött egy megállapodás arról, hogy egy mesterségesintelligencia-fókuszú kiválósági központot fog nyitni a Saab és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet, megkezdődik az együttműködés a kutatás-fejlesztés területén is.

Ulf Kristersson és Orbán Viktor a budapesti tárgyalások előtt Fotó: MTI

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kijelentette: egyaránt szolgálják Svédország és Magyarország érdekét a két ország között pénteken megkötött megállapodások. A kormányfő elmondta, a két ország hadiipari megállapodásai megerősíti az európai biztonságot is. Emlékeztetett arra, hogy a magyar Gripenek a balti légtér védelmében is részt vesznek, Svédország közelében. Felhívta a figyelmet az erős kétoldalú üzleti kapcsolatokra is: Magyarországon 180 svéd vállalat működik, összesen mintegy 170 ezer embert foglalkoztatva - idézte az MTI Ulf Kristerssont.

A magyar parlament hétfőn ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását. Miután január végén Törökország is megszavazta a svéd tagságot, Magyarország maradt az utolsó NATO-tag, amely ezt még nem tette meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?