Néhány nap alatt 50 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet Svédországban

Az észak-svédországi Nikkaluokta városában kedd reggel 8,3 Celsius-fokot mértek a francia Keraunos meteorológiai megfigyelőközpont adatai szerint. Január 5-én azonban itt még mínusz 42,9 Celsius-fok volt, vagyis mindössze négy nap alatt látványos, több mint 51 Celsius-fokos ugrást mutattak a hőmérők - írja a Le Figaro-ra hivatkozva a Digi24.

Mindössze négy nap alatt látványos, több mint 51 Celsius-fokos ugrást mutattak a hőmérők Svédország egyes északi részein. Az észak-svédországi Kvikkjokk-Årrenjarka állomáson január 3-án -43,6 Celsius-fokot mértek, ami a legalacsonyabb januárban mért hőmérséklet Svédországban az elmúlt 25 évet tekintve.

Mínusz 38,9 Celsius-fokot mértek január 3-án a Kiruna városhoz tartozó Vittangi faluban. | Fotó: AgerpresAz észak-svédországi Nikkaluokta városában kedd reggel 8,3 Celsius-fokot mértek a francia Keraunos meteorológiai megfigyelőközpont adatai szerint. Így a régióban néhány nap alatt több mint 50 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés következett be. De míg északon melegszik az idő, délen továbbra is hideg van, -16 Celsius-fokig is süllyed a hőmérők higanyszála – számol be a news.co.uk. alapján a Digi24.

Január eleje óta sarkvidéki hideghullám sújtja Észak-Európát, különösen Svédországban és Norvégiában voltak nagy havazások. A múlt héten több száz autó rekedt az utakon Svédországban és Dániában, és a hadsereget is mozgósították az autósok evakuálására.

Fotó: Agerpres

Dániában a DMI meteorológiai intézet szerint 2011 óta ebben az időszakban hullott a legtöbb hó, akár fél méter is lehetett. A La Chaîne Météo szerint a múlt héten Skandinávián végigsöprő kontinentális hideg légtömeg az elmúlt napokban az európai kontinensre vonult át, és több országban is fagyos időjárást hozott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?