Budapestre utazik a svéd kormányfő: NATO-csatlakozás és hadiipari szerződés?

Magyar részről „erősnek tűnik az akarat" Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére - jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül.

„Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük" - válaszolta Kristersson a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást érintő újságírói kérdésre. Elmondta: az elmúlt hetekben már „többször egyeztetett" a magyar miniszterelnökkel. „Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére" - fogalmazott. „Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen" - idézte az MTI Kristerssont. Azzal, hogy Törökország is ratifikálta a svéd csatlakozást, Magyarország lett az utolsó NATO-tag, amely még ezt nem tette meg.

Újabb négy Gripen vadászgép érkezhet Svédországból Fotó: MTI

Az Index arról írt, hogy elmúlt évek legjelentősebb honvédelmi bejelentése várható a közeljövőben, miután Orbán Viktor minniszterelnök szombati évértékelő beszédében azt mondta, a svéd NATO-csatlakozásról szóló vita a végéhez közeledik. A portál információi szerint az elmúlt hetekben intenzív tárgyalássorozat folyt a svéd és a magyar kormány között, és egy nagy volumenű katonai és hadiipari szerződés van születőben. Ennek kerében a már meglévő 14 Gripen vadászgép mellé 2024-ben még négy érkezne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?