Erdogan aláírta Svédország NATO-csatlakozását, már csak Magyarországra várnak

Recep Tayyip Erdogan török elnök aláírta csütörtökön Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányát, majd a jogszabályt közzétették a hivatalos közlönyben, és ezzel befejeződött a törökországi ratifikáció – közölte az MTI.

Az államfő azt követően írta alá a ratifikációs okmányt, hogy a török parlament keddi plenáris ülésén jelentős többséggel megszavazta a vonatkozó előterjesztést.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök csütörtök este az X közösségi oldalon üdvözölte a fejleményeket. Mint fogalmazott, Svédország ezzel kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkezett a NATO-tagság útján.

Illusztráció: Agerpres

A török elnök pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) közölte, hogy az ankarai jóváhagyásban kulcsszerepet játszott Stockholm határozottabb fellépése a Svédország területén élő kurd szélsőségesek ellen.

Erdogan korábban a ratifikációt kapcsolatba hozta amerikai harci repülőgépek beszerzése iránti török igényekkel.

Az észak-atlanti szövetség alapokmánya szerint minden tagországnak hozzá kell járulnia bármely új tagország felvételéhez.

Orbán Viktor közben meghívta svéd kollégáját Magyarországra, hogy „a kölcsönös bizalom elmélyítése” mellett a NATO-csatlakozásukról is beszélgessenek. Erre a svéd külügyminiszter előbb úgy reagált, hogy Svédország nem lát okot magyarországi tárgyalásra. Most viszont a svéd miniszterelnök válaszlevele szerint mégis nyitott egy találkozóra. Azzal, hogy Törökország is ratifikálta a svéd csatlakozást, Magyarország lett az utolsó, amely még ezt nem tette meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?