Testvérvárosi szerződést írt alá Csíkszereda és Győr polgármestere

Testvérvárosi szerződéssel erősítette meg kapcsolatát Csíkszereda a nyugat-magyarországi Győr városával. A kultúra, az oktatás, a gazdaság és a sport terén is számos együttműködési lehetőséget kínáló kapcsolatot aláírásával szerdán szentesítette a két város polgármestere, dr. Dézsi Csaba András és Korodi Attila.

A győri városháza díszterében megtartott ceremónia a magyar és a székely himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd kulturális programokkal, szavalattal és a Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám testvérpár vonós koncertjével folytatódott.Illusztráció: Képernyőfotók

Köszöntőjében dr. Dézsi Csaba polgármester kiemelte, hogy Győr városvezetése mindig szívügyének tekintette a határon túli városokkal, magyar közösségekkel való kapcsolattartást. A városvezető megemlítette a Dunaszerdahellyel 2021 óta fennálló testvérvárosi kapcsolatot, amely véleménye szerint példaértékű együttműködést hozott a két település között. A polgármester történelmi léptékűnek nevezte a Csíkszeredával megkötött együttműködési szerződést, majd felidézte, hogy a két város közötti szorosabb együttműködés lehetősége 2021 szeptemberében vetődött fel, miután a települések különböző iskolái között már fennállt korábban is a kapcsolat.

„Kevés szebb és meghatóbb érzés van annál, mint amikor messze városunktól, egy másik országban magyar beszédet hallunk, olyan magyarul gondolkodó emberekkel találkozunk, akikkel közösek a történelmi gyökereink” – emelte ki Dézsi Csaba. Hozzáfűzte: biztos abban, hogy Csíkszereda és Győr intézményei is megtalálják az együttműködési lehetőségeket akár a kultúrában, a sportban, vagy éppen az idegenforgalomban.

„Győr városának nagy megtiszteltetés a testvérvárosai között tudni Csíkszeredát. (…) Kedves vendégeink, kívánom, hogy töltsük meg ezt a ma megszülető formális együttműködést igazi értékekkel, méltó barátsággal” – fogalmazott Dézsi Csaba.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere hangsúlyozta, a testvérvárosi megállapodás számos olyan eszközt ad a települések kezébe, amelyek elengedhetetlenek. Az elöljáró kifejtette: a Kárpát-medence nyugati és keleti peremének két „védőbástyájáról” van szó Győr és Csíkszereda esetében.

„Büszkén valljuk, hogy tényleg védőbástyája akarunk lenni a Kárpát-medencének és az erdélyi magyarságnak. Küldetésünknek tartjuk azt, hogy ennek a szerepnek megfelelően tudjuk az erdélyi, a székelyföldi magyarságot védelmezni. Mint városvezetés olyan maradandót szeretnénk hátrahagyni, amelyben a településünk ebben a modern, egyre inkább globalizálódó világban versenyképes marad” – emelte ki a csíkszeredai városvezető. Hozzátette: fontosnak tartja a hagyományokat, ugyanakkor elengedhetetlennek gondolja, hogy a fiataloknak olyan eszközöket adjanak a kezükbe, amellyel 50 év múlva is a szülőföldjükön maradhatnak.

A polgármesteri köszöntőket követően Dézsi Csaba és Korodi Attila aláírták a testvérvárosi megállapodást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?