„Kórus-duettel” ünnepli húszéves testvérségét Csíkszereda és Cegléd

Vasárnap Cegléddel közös testvérvárosi évfordulót ünnepelnek Csíkszeredában. Fél 12-től a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Leánykarának fellépésére hívják a zenekedvelőket a református templomba – a kórus immár 20. éve Csíkszeredában köszönti idén a március 15-ét is.

Húsz éve született kettős testvérkapcsolatát ünnepli Csíkszereda és Cegléd, valamint a két város egy-egy iskolájának – a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola énekkara a Kossuth Lajos Gimnázium Leánykarával. A testvéri kapcsolat jubileumi ünnepére vasárnap, a fél 11-es istentiszteletet követően kerül sor a csíkszeredai református templomban. Az évfordulós ünnepségen Antal Attila csíkszeredai polgármester méltatja mindazokat, akik elindították és ápolták a testvérkapcsolatot. A ceglédi delegációt Hegedűs Ágota alpolgármester vezeti.

A jubileumi köszöntőket követően a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium leánykórusa koncertezik – közölte a Maszollal Kirmájer Enikő, a vendéglátó Nagy István iskola igazgatója. Mint jelezte: a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Leánykara 1996 óta rendszeres vendége Csíkszeredának, és hagyományosan előadásokkal színesíti a március 15-ei ünnepségeket. Ezúttal is így lesz: március 15-én „kórus-duettel” köszönti az ünnepet a két testvér-iskola énekkara.

A ceglédi leánykar karnagya, Soltészné Lédeczi Judit a „zene nélkül lehet élni, de nem érdemes” kodályi gondolat egyik továbbvivője. Leánykorában személyesen is találkozott Kodály Zoltánnal, ekkor kötelezte el magát örökre a zenei nevelés mellett – karnagyi tevékenységéért 2012-ben Liszt Ferenc-díjat kapott. Kórusa 1987-től jutott a nemzetközi élvonalba, azóta több mint 20 nemzetközi versenyen félszáz díjat nyertek. Legbüszkébbek a 2000-ben Linzben, a világon először megrendezett kórusok olimpiáján, a leánykarok kategóriában aratott bajnoki címre.

Kimaradt?