Sporttörténelmet írt az FK Csíkszereda női csapata

A női felnőtt labdarúgó-bajnokság 16. fordulójában aratott idegenbeli győzelemmel a hátralévő mérkőzésektől függetlenül eldőlt, hogy az FK Csíkszereda női futballcsapata feljutott az első osztályba és a 2022/2023-as szezonban a legmagasabb szinten képviselheti a székelyföldi várost. Korábban sohasem volt első osztályú nagypályás focicsapat Csíkszeredában.

Az FK Csíkszereda női labdarúgói vasárnap a másodosztályú bajnokság 16. fordulójában Románvásáron léptek pályára a helyi Vulpițele Galbene (Sárga Rókácskák) ellen. A nagy rivális fölött aratott 3–1-es győzelem azt jelentette, hogy a szeredai csapat az utolsó két forduló eredményeitől függetlenül ősztől az első osztályban mérettetheti meg magát. Ilyen a nagypályás csíkszeredai labdarúgás történetében még nem volt. Korábban futsalban szerepelt helyi focicsapat az élvonalban (az Imperial Wet csapatának tulajdonosa 2021 nyarán jelentette be, hogy megszünteti a klubot és nem vesz részt a továbbiakban semmilyen versenysorozatban).A másodosztályú bajnokságot megnyerő csíkszeredai csapat | Fotók: Vizi Balázs

A szeredai lányok imponáló magabiztossággal meneteltek a bajnoki cím felé, 15 lejátszott mérkőzésükön 14 győzelmet arattak, és mindössze a Székelyudvarhelyi Vasas Femina, élvonalbeli játékosokkal megerősített második csapatától szenvedtek vereséget a szezon során. A rendkívül fiatal átlagéletkorú csapat 93 alkalommal terhelte meg az ellenfelek hálóját és csupán 9 gólt kapott. Előnyük a második helyezett románvásáriak előtt 9 pont, az ASC Navobi Iași együttesét pedig 11 ponttal előzik meg (az utolsó előtti fordulóban, vasárnap éppen a jászvásáriak látogatnak Szeredába, míg a 18. játéknapon szabadnapos lesz a gárda).

A másodosztályú bajnokság viszonyaira jellemző, hogy a tavaszi fordulók során két mérkőzés idő előtt véget ért, mivel „elfogyott” az aktuális ellenfél, míg egyszer el sem kezdődött az összecsapás megfelelő orvosi személyzet hiányában. Mindezek mellett a legváltozatosabb minőségű játéktereken kellett bizonyítaniuk a lányoknak, akik hazai mérkőzéseiket az Erőss Zsolt Aréna melletti műfüves pályán játszották.

Az FK Csíkszereda női csapata 2018-ban alakult. A gárda az első két szezonban a harmadosztályú bajnokságban játszott. A 2018/2019-es bajnokságban az erdélyi csoportban a harmadik helyen végeztek a piros-feketék. A második szezonban a moldvai csoportba kaptak besorolást, a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt évadban az őszi helyezések alapján hirdettek végeredményt. A fél távnál vezető FK így egy szinttel fentebb léphetett és a másodosztályban játszhatta végig a pandémia árnyékában megszervezett másodosztály 2020/2021-es küzdelmeit, ahol a Marosvásárhelyi Ladies mögött a második helyen zártak. A 2021/2022-es szezonnak megerősített gárda futott neki, kimondott cél volt a feljutás, amelyet egyenletes jó teljesítménnyel el is értek Albu László vezetőedző tanítványai.

A sikeres szezont Szőcs Renáta az FK Csíkszereda női csapatának másodedzője értékelte a Maszol munkatársának. Mint a szakember elmondta, az előző szezonban ugyan nagyon közel álltak a feljutáshoz, ám a különleges körülmények közöt véget ért szezonban ez végül nem jött össze. „A csapatnak szüksége volt egy kis újításra ezért az idei szezonra maximális felkészüléssel és új játékosokkal erősítettük csapatunkat” – fogalmazott Szőcs Renáta. Az egykori tizenkétszeres országos bajnok gyorskorcsolyázó kezdetben játékosként, majd 2020 óta edzőként segíti a csapat munkáját. Érdekesség, hogy Renáta lőtte az FK első bajnoki gólját 2018-ban, a Nagybánya ellen hét másodperc kellett ahhoz, hogy betaláljon.Diadalmas lányok

Mint kifejtette, a harmadosztályban és a második vonalban nincs nagy különbség a körülmények között, a pályák egy része egyáltalán nem éri el a kívánt szintet és minőséget. A játék színvonala azonban lényegesen nagyobb a második ligában, a szezon során voltak olyan csapatok, akikkel kifejezetten „intenzív” mérkőzést tudtak játszani. „Úgy gondolom az első osztály az már egy más színvonal lesz ahol minden csapat komolyan veszi a munkáját, nagy odaadással készül” – fogalmazott.

Az edző a jövőbeni célokról még korainak tartja beszélni, mint elmondta: egyelőre a feljutás volt a csapat legfontosabb célja, az utolsó mérkőzés után fogják átbeszélni a folytatást és a terveket, elképzeléseket. Az biztos, hogy Szőcs Renáta továbbra is másodedzőként segíti Albu László vezetőedző munkáját a csapat mellett. A sportág helyzetéről szólva Renáta kiemelte, hogy sokat fejlődött a női labdarúgás Székelyföldön is az utóbbi években. Szőcs Renáta

„Egyre színvonalasabb a női futball, egyre többen figyelnek fel rá, sokan követik. Városunkban egyre több kislány jelentkezik utánpótlás-csapatainkba , ami nagy öröm számunkra és országos szinten is elmondhatom, hogy feltörekvőben van a női futball” – fogalmazott Szőcs Renáta, az első osztályba jutott FK Csíkszereda női futballcsapatának másodedzője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?