Testvértelepülési megállapodását írt alá Csíkszereda és Máriapócs

Ünnepélyes keretek között írták alá a Csíkszereda és Máriapócs közötti testvértelepülési megállapodást pénteken a magyarországi településen. A nemzeti összetartozást, országhatárokon átnyúló együttműködést hangsúlyozó szerződés megerősítette a két város között hosszú évekre visszatekintő kapcsolatot.

Máriapócsra utazott pénteken Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. A városvezető és az őt elkísérő csíkszeredai küldöttség azért látogatott a fontos Mária-kegyhelyként számon tartott magyarországi városba, hogy szentesítsék a két település testvérvárosi együttműködését.

„Máriapócs és Csíksomlyó, ez a két jelentős kegyhely hosszú ideje lelki kapcsolatban áll. Két és fél évvel ezelőtt kaptunk felkérést a máriapócsi önkormányzattól a testvértelepülési együttműködési szerződés megkötésére. Attól függetlenül, hogy egy kisvárosról és egy megyeszékhelyről van szó, a hit, a lelkiség és a búcsújárás összeköt bennünket, ezért az önkormányzati testület nálunk is azonnal támogatta a javaslatot. ” – számolt be a Maszol érdeklődésére az aláírási ceremóniát megelőzően Korodi Attila.

Hozzáfűzte: a testvérvárosi szerződéssel segíteni tudják a már működő programokat, együttműködéseket, amelyek mindkét közösségnek a javára válhatnak. A polgármester ugyanakkor kiemelte: a testvérvárosi kapcsolaton kívül ez a mai alkalom a nemzeti együttműködésről is szól.

Fotók: MTI

Ennek bizonyságaképpen elég volt végignézni az aláírás alkalmával Máriapócsra érkezett vendégeken. Korodi Attila mellett jelen volt Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök, valamint részt vett az eseményen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

A kapcsolat alapját a zarándoklatok adták

Az aláírási ceremónia Papp Bertalan máriapócsi polgármester és Korodi Attila csíkszeredai városvezető köszöntőjével vette kezdetét, majd Simon Miklós Szabolcs Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselő szólt a megjelentekhez. Külön kitért az egyházi intézményeket érintő magyar állami fejlesztésekre, az egyházi örökségvédelemre, a templomok látógatóbarát-fejlesztésére, valamint a határokon átnyúló egyházi programokra is.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek köszöntőjében a két település, a helyi önkormányzatok, Hargita és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye korábbra visszanyúló kapcsolatára tért ki. Az egyházi elöljáró hangsúlyozta: a kapcsolatok alapját mindenképpen a zarándoklatok, a Mária-kegyhelyek jelentették és a zarándokok biztosították a kapcsolat állandóságát.

A országhatárokon átnyúló összetartozást, a Kárpát-medencei magyarság összefogását, az elmúlt 32 év munkájának eredményeit emelte ki felszólalásában Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke. Hangsúlyozta: a kivívott szabadságot meg kell őrizni, ugyanakkor egyetlen nemzet sem lehet szabad egy másiknak a rovására.

A szövetségi elnök kiemelte: az összetartozást, az egymásra találást meg kell őriznie a magyarságnak. Kelemen Hunor rámutatott az elmúlt 12 év magyar nemzetpolitikájának eredményeire. Megfogalmazása szerint bizalomra, bátorságra és békére van szükség a Kárpát-medencében, hogy az ott felépített értékek ne kerüljenek veszélybe.

Szijjártó Péter Magyarország kormányának nagyrabecsüléséről biztosította Csíkszereda és Máriapócs polgárait. Mint fogalmazott: két olyan település lépett szövetségre, amelyek a magyar Mária-tisztelet jelképei. „Nem feledjük, keresztény mivoltunk, az élő hitünk tartott meg Európa szívében” – mondta a miniszter. Szijjártó Péter kitért az orosz-ukrán háború eseményeire is, kiemelve, hogy Magyarország szuverenitásának megőrzése kiemelten fontos.

A tárcavezető a közelgő magyarországi országgyűlési választásokról szólva elmondta: az egész nemzet, a határon túl élőkkel együtt közösen szabhat irányt a következő évekre azáltal, hogy részt vehetnek a közös döntésben. Szijjártó Péter a választásokon való részvételre buzdította a határon túli magyar közösségeket.

Az ünnepség záró akkordjaként Korodi Attila és Papp Bertalan aláírták a Csíkszereda és Máriapócs közötti testvértelepülési megállapodást. Ezt követően Sógor Enikő, a székelyföldi város alpolgármestere átnyújtotta Siklódi Ferenc képzőművész két alkotását a máriapócsi városvezetőnek,majd Molnár Levente operaénekes előadása zárta az eseményt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?