Célba ért a csíkszeredai segélyszállítmány Beregszászra

Sikeresen elszállították és átadták a csíkszeredai városháza és önkormányzat önkéntesei azt a két autónyi technikai felszerelést, amellyel a város kárpátaljai testvérvárosát segítik. Beregszászt ellepték a menekültek, hatalmas terhet ró a településre ellátásuk és a rend fenntartása. A csíkszeredai városvezetőség folytatja az adományok gyűjtését.

Elérte célját és sikeresen elszállította Beregszászra a csíkszeredai városháza és Csíkszereda önkormányzatának önkéntes csapata azt a technikai felszerelésekből álló adományt, amelyet a kárpátaljai testvértelepülés számára gyűjtöttek össze.

Csíkszereda segélyszállítmánya hétfőn délben érkezett meg a kárpátaljai testvérvárosba. A nagy teljesítményű áramfejlesztőket, a biztostéktáblákat és egyéb, a beregszásziak igénylistáján szereplő adományokat kézbesítette a küldöttség. Babják Zoltán polgármesterrel az átadás alkalmával beszélgetve azt is megtudták, miben volna jó a továbbiakban segíteni a háború által fenyegetett város lakóinak.Lepakolás Beregszászon | Fotó: Csíkszeredai városháza

Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere, a küldöttség egyik tagja a Maszol érdeklődésére elmondta: különösebb problémák nélkül telt el az út. A román–ukrán határon mindkét oldalon volt magyarul is beszélő alkalmazott, ami sokat segített az Ukrajnába való belépésnél. A román határőrségen mintegy fél órás procedúra árán jutott át a két jármű, míg az ukrán oldalon háromnegyed órát vett igénybe az adminisztráció – számolt be a városvezető.

Hozzátette: a határátkelő mindkét oldalán csendes volt a reggeli forgalom és a Beregszászig vezető úton sem volt fennakadás. A kárpátaljai városba érve az volt szembetűnő, hogy temérdek kijevi, illetve az ország keleti feléből érkezett autót láttak, mintha kirándulók lepték volna el a települést, ugyanakkor nagyobb embertömeget csupán a sorozóközpontoknál lehetett látni – mondta Bors Béla.

Az adományok átadását követően a küldöttségnek lehetősége volt röviden egyeztetni Babják Zoltán polgármesterrel, aki elmondta: nagy erőfeszítéseket tesznek a városba érkezők ellátásáért és a rend fenntartásáért. Beregszászon alkoholárusítási tilalmat vezettek be az esetleges konfliktusok és kényes helyzetek elkerülése érdekében. A városba érkezők nagy többsége szállodákban tartózkodik, ám ez minden bizonnyal csak átmeneti állapot és nem lehet tudni, hogyan a alakul a menekülthelyzet a következő napokban, hetekben.Egyeztetés Babják Zoltánnal, Beregszász polgármesterével

A beregszászi városvezető elmondta: a legnagyobb kockázatot abban látják, ha a város áramellátás nélkül marad, hiszen az kihat az ivóvízellátásra is, ezért további nagy teljesítményű áramfejlesztő generátorok beszerzésére tesznek kísérletet és minden segítséget nagy örömmel fogadnak.

„Napi néhány órás alvással, éjjel-nappal helytáll és dolgozik a város vezetősége. Embertelen megpróbáltatásokon esnek most át a kárpátaljai testvértelepülésünkön. Megegyezetünk a polgármester úrral, hogy akár minden formaságot nélkülözve is folyamatosan jelezni fogja a szükségleteiket, az igényeiket annak érdekében, hogy célzottan és hatékonyan segíthessünk” – fogalmazott Bors Béla. Éppen ezért a küldöttség hazaérkezése után is folytatódik a segélyakció és az adományok gyűjtése, majd kiszállítása Beregszászra, tette hozzá.

A visszaút tapasztalatairól az alpolgármester elmondta: az utakon viszonylagos nyugalom van, katonai jelenléttel, hadi járművekkel nem találkoztak. Ugyanakkor az ukrán–román határnál mindenki igyekszik megoldást találni a mielőbbi átjutásra, ami alkalmanként feszült helyzeteket teremt.

A csíkszeredai küldöttség járművei a tervek szernt a hétfőn, a késő esti órákban érkeznek majd haza.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?