Budapesti tücsökmuzsikával érkezik Csíkszeredába Gryllus Dániel

A Hargita Megyei Kulturális Központ #Ifjúság Éve - Kulturális nevelési programja részeként Budapesti tücsökmuzsika címmel lép fel Gryllus Dániel Csíkszeredában. Az előadáson beszélgetőtársként részt vesz Sinha Róbert és Dr. Prohászka Rád Boróka.

Citerajátékával kísért dalaival érkezik Csíkszeredába Gryllus Dániel csütörtökön. A Csíki Moziban szervezett előadáson beszélgetőtársként részt vesz Robert Sinha gitárművész és Prohászka Rád Boróka a Sapientia EMTE Humán Tudományok Tanszékének docense.Fotó: Staphano Marigliani

„A Kalákában jobbára fúvós hangszereken muzsikálok, de sok dalt írtam, amit citerával kísérek. Kaláka lemezeken is szerepelnek ilyenek, és ilyen énekeimből állítottam össze a Családi kör című citerás cd-t. Citerakíséretes a Teljesség felé, a Pál apostol, a Hegyi beszéd. Nagyon szeretem a citerámat, kicsit másképpen játszom rajta, mint a népzenészek, de a hangszer azonos. A budapesti tücsökmuzsika címet azért is választottam, mert a gryllus jelentése tücsök” – fogalmazott a citerás dalok kapcsán Gryllus Dániel.Gryllus Dániel személyes archívuma

Gryllus Dániel (szül.: 1950), zeneszerző, zenész, a Kaláka együttes vezetője. Szerte a világban koncerteztek, Európában, a távolkeleten, Észak- és Dél-Amerikában, Magyarországon és a környező országokban lakó magyar közönség előtt is. A Kaláka együttes verseket éneklő zenekar, muzsikájuk sokféle zenéből táplálkozik, ahogy az elénekelt versek is sokfélék. Ezért mondják, hogy a Kaláka nem stílus, hanem műfaj. Gryllus Dániel az együttesben főleg fúvós hangszereken játszik, szólóestjein citerával kíséri énekét.
Sinha Róbert, gitárművész a Holland Királyi Zeneakadémián szerzett diplomát 2006-ban. Azóta rangos magyarországi helyszínek (például MÜPA, Nemzeti Múzeum, Parlament) mellett sokat koncertezett az USA-ban, Franciaországban, Spanyolországban, Indiában, Hollandiában, Finnországban és Belgiumban és Székelyföldön is.
Dr. Prohászka Rád Boróka a Sapientia EMTE Humán Tudományok Tanszékének docense, irodalomtudós. Idén megjelent Minden versben lakik egy dallam című könyve a zene és szöveg kapcsolódásairól szól, e munka alapját nyolc interjú képezi. A kötet interjúalanyai voltak többek között Gryllus Dániel és Sinha Róbert is.

Az előadásra az belépőjegyek ára 25 lej, kedvezményes jegy diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej. Jegyek elővételben a Csíki mozi jegypénztárában kaphatók hétfőtől szerdáig 10-13 óra között, kedden 10-13 és 17-19 óra között, csütörtökön és pénteken 17-20.30 között, szombaton és vasárnap 16-20.30 között. Helyfoglalás a 0266317007 telefonszámon lehetséges a fenti időpontokban. Online jegyárusítás itt.
A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy az előadás 12 éven felülieknek szól, tervezett hossza 90 perc.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?