Teljesen függetlenítette magát az orosz energiától egy EU-tagállam

Litvánia vasárnaptól villanyáramot, földgázt és kőolajat sem importál többé Oroszországból.

Litvánia vasárnaptól teljesen leválik az orosz energiaellátásról – jelentette be a vilniusi energetikai minisztérium. A tárca közleménye  szerint a döntés, amely érinti az olaj-, a villamos energia és a földgázellátást is, nem csupán az ország energiafüggőségének csökkentése irányában tett fontos lépés, de az Ukrajna iránt érzett szolidaritás kifejezése is. „Le kell állítanunk az orosz hadigépezet finanszírozását” - idézi a közlemény Dainius Kreivys energiaminisztert.Nem kérnek a Gazpromból a litvánok | Fotó: Facebook/Gazprom

A tárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy a teljes függetlenség a helyi megújulóenergia-termeléssel érhető el, ahol a rendszerek összehangolása után akár exportőrré is válhat a balti ország. Jelenleg a saját forráson túl más EU-országokból érkező importtal látják el az országot.

Litvánia a tervek szerint gyorsan növeli a szél- és napenergia szerepét az energiagazdálkodásban. Jelenleg ez 25%, 2035-ben szeretnék elérni a 93%-ot. Addig azonban importálni kell a villamos áramot. Miért? Mert Litvánia atomerőműve pontosan olyan volt, mint amelyik Csernobilban csaknem katasztrófát okozott. Az oroszok által épített atomerőművet bezárták, de a teljesítménye hiányzik.

Litvánia leválása komoly váltást jelent, hiszen korábban a balti államok szigetet alkottak az Európai Unióban energia tekintetében, mert annyira függtek Moszkvától. Április elsején bejelentették: nem használnak többé orosz földgázt. Közben megnyílt a lengyel-litván gázvezeték, és sok minden megváltozott: a balti államok bekapcsolódhattak az Európai Unió energiarendszerébe.

"A vezeték összeköti a balti államokat Európa többi részével. Ezt azt is jelenti, hogy Európa problémái a balti országok problémái lettek" - nyilatkozta a litván Megújuló Energia Szövetség elnöke. Mire célzott Martynas Nagevicius? Arra, hogy az 500 kilométeres vezeték mindkét irányban szállíthat földgázt attól függően, hogy hol van rá nagyobb szükség. Nemrég ez életmentőnek bizonyult, amikor az oroszok elzárták a gázszállítást Lengyelországba, mert Varsó nem volt hajlandó rubelben fizetni.

A baltiak április elseje óta nem használnak orosz földgázt. Jórészt amerikai és norvég földgázra álltak át. Klaipeda városában, Litvániában működik a cseppfolyósított földgázt átalakító állomás, amely mindhárom balti állam ellátását lehetővé teszi. Ide a tárca mostani közlése alapján az Egyesült Államokból érkezik gáz. Ehhez járul még, hogy Északon össze vannak kapcsolva Finnországgal, most pedig Délen Lengyelországgal. Lettországban óriási gáztárolók vannak a föld alatt, amelyek nagy energiabiztonságot jelentenek.

Április elseje óta Litvánia egyetlen olajfinomítója nem használ orosz olajat. „Nálunk az energia mindig biztonságpolitikai kérdés volt. Litvánia mindig is gyanakodott Oroszországra és Fehéroroszországra. Ezért fektettünk be olyan sokat az energiába” - mondta Nagevicius.

Litvánia már 2014-ben összeveszett a Gazprommal, amely magasabb földgáz árat számlázott nekik, mint a németeknek. „Nagyon nehéz volt megszerezni a parlamenti támogatást a szakításhoz” - emlékezik vissza Romas Svedas, aki jelenleg független energiaszakértő, de akkor ő terjesztette elő a csomagot az országgyűlésben. Aztán Észtország és Lettország is követte Litvánia példáját 2015-ben, illetve 2017-ben.

Kapcsolódók

Kimaradt?