Szigorítja zaklatás- és fenyegetésellenes szabályait a Facebook

A Facebook közszereplőként fogja kezelni az újságírókat és az aktivistákat, és fokozottabban védi őket a zaklatástól, bullyingtól, írja a közösségi médiacég biztonságért felelős vezetőjének nyilatkozata alapján a The Guardian.

A cég jelenleg több negatív megnyilvánulást megenged a közszereplőkkel, mint a magánemberekkel kapcsolatban. Az újságírókat és az emberi jogi aktivistákat, akik munkájuk miatt „önkéntelen” közszereplők, ezentúl viszont külön kategóriaként kezelik, és a rájuk irányuló fenyegetéseket, zaklatásokat jobban korlátozzák. A felhasználók például kívánhatják egy híresség halálát a hozzászólásokban, amennyiben nem nevezik meg közvetlenül vagy nem taggelik be az illető oldalát, de nem tehetik meg ezt egy magánszeméllyel, illetve a most megváltozott szabályok szerint egy újságíróval sem.

Azt, hogy ki számít „önkéntelen” közszereplőnek, a Facebook esetenként dönti el. Korábban például a cég bejelentette, hogy eltávolítja a George Floyd halálát ünneplő vagy az ezzel gúnyolódó tartalmakat, éppen arra hivatkozva, hogy a rendőrségi akció közben megölt férfi „önkéntelen” közszereplőnek számít.

A biztonságért felelős vezető, Antigone Davis azt is elmondta, hogy ezután több mindent szűrnek a közszereplők ellen irányuló tartalmak közül, hogy csökkentsék a nők, etnikai kisebbségek és az LMBTQ-közösség tagjai által jóval nagyobb arányban elszenvedett támadásokat. Eltávolítják például a hangsúlyosan és kéretlenül szexualizáló tartalmakat, a lejárató céllal manipulált, szexuális töltetű fotókat és rajzokat, egy személy megjelenésével kapcsolatos direkt támadást a közszereplők oldalaira érkező hozzászólásokból.

A Facebook emellett azt is bejelentette, hogy olyan funkciókat épít be, amelyek figyelmeztetik a fiatal felhasználókat, hogy szüneteljenek az applikáció használatával, és megvédik őket az ártalmas tartalmaktól. Mint már februárban bejelentette a cég, a hírfolyamban megjelenő politikai tartalmat is visszafogják több országban, miután többször kritika érte a platformot a megosztó tartalmak kezelése miatt, ami sokak szerint többek között az amerikai Capitolium január 6-i lerohanását eredményezte.

A változtatások kontextusa az, hogy az Egyesült Államok szenátusának szakbizottsága múlt héten meghallgatásra hívta a közösségi oldal képviselőit a tartalom-moderálási elvekkel kapcsolatos aggályok miatt.

(Címlapfotó: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?