Órákon át globálisan elérhetetlen volt a Facebook és platformjai

Amerikai idő szerint hétfőn délben globálisan elérhetetlenné vált a Facebook közösségi oldal és az óriásvállalat tulajdonában lévő egyéb platformok, mint az Instagram és a WhatsApp.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy néhány embernek gondjai vannak a Facebook alkalmazás elérésével. Dolgozunk azon, hogy a lehető leggyorsabban visszaálljunk a normális kerékvágásba, és elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért!" – közölte a Facebook a Twitteren.

A Facebook a webhely „nem érhető el" üzenetet jelenítette meg a felhasználóknak, az Instagram pedig „szerverhibát" mutatott. A platformokon nem lehetett új tartalmakat betölteni.

A vállalat arról is beszámolt, hogy a belső – az alkalmazottak által használt – rendszereik is összeomlottak. A társaság nem közölte, hogy mi okozhatta a szolgáltatás kimaradását, amely szakértők szerint nem ritka jelenség, azonban ritkán fordul elő globális szinten.

A Facebook és platformjainak globális leállása nem sokkal az után következett be, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek – állítása szerint – bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal. Haugen azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét.

Közép-európai idő szerint hétfő éjjel egy kaliforniai adatközponthoz küldték az elhárítást végző különítményt. Éjfél előtt sikerült megoldani a problémát, a szolgáltatások pedig kedd reggelre üzemeltek.

(A nyitókép illusztráció | Forrás: Pixabay)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?