banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

EJEB: jogos volt a Vatikán elleni keresetek elutasítása

A belga bíróságok azon döntése, amely szerint illetékesség hiányában elutasították huszonnégy magánszemély papi zaklatások ügyében beadott keresetét, a Vatikán joghatósági mentessége alapján nem sértette meg az Emberi Jogok Európai Egyezményének ide vonatkozó fejezetét – közölte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság szerint a belga bírák jogszerűen utasították el a beadványt, döntésükkel nem tértek el a Vatikán állam mentelmi jogaival kapcsolatos nemzetközi jog általánosan elismert elveitől.

Kimondták Strasbourgban azt is, hogy az áldozatokat nem fosztották meg a bírósághoz való hozzáférés jogától.

A 24 magánszemély – belga, francia és holland állampolgárok – annak megállapítása érdekében fordultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy a belga bíróságok jogszerűen utasították-e el a Vatikántól és belga egyházi intézményektől – korábban elszenvedett zaklatások, illetve azok büntetlenül maradása miatt – kártérítést követelő keresetüket. Strasbourgban a belga bíráknak adtak igazat, hangsúlyozva, hogy a belga egyház tagjainak tulajdonított hibákért a Vatikánt – egyebek közt az államokat megillető joghatósági mentesség alapján – nem terhelheti felelősség. Megjegyezte az EJEB azt is, hogy eljárási hiányosságok miatt az alapkeresetnek nem adtak helyt a belga egyházi intézményekre vonatkozó panaszok esetében sem.

(Nyitóképen: az EJEB székháza | Fotó: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?