banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Donald Trump eljátszotta a 2024-es visszatérés lehetőségét

Nemcsak a demokratákat, hanem a republikánusokat is sokkolta és feldühítette, hogy az amerikai elnök által felheccelt tömeg megostromolta a Capitoliumot, 1814 óta először. Az öt halálos áldozatot követelő puccskísérlet a jelek szerint elhozta a szakítást Donald Trump és a mellette a végsőkig elkötelezett Republikánus Párt között.

Az elmúlt hetekben sokan arra spekuláltak, hogy a novemberi választások eredményének következetes megkérdőjelezésével Donald Trump mindössze forrongásban akarja tartani a szavazóbázisát, előkészítve a visszatérését a 2024-es elnökválasztáson. Más szóval: nem gondolja komolyan, hogy az alkotmány határait feszegetve megfordítja a választások eredményét. Csalódniuk kellett.Fotó: Agerpres/EPA

Több elvakult Trump-rajongó republikánus megpróbálta a törvényhozásban érvényteleníttetni a demokrata Joe Bidenre leadott elektori szavazatokat, hűen követve azt a képtelennek tűnő forgatókönyvet, amelynek eredményeként Trump megtarthatta volna hivatalát, noha elvesztette a választásokat. Ez már a szenátus republikánus párti többségét vezető Mitch McConnellnek is sok volt, noha eddig ő képviselte a konzervatívok radikális, Trump mellett a végsőkig elkötelezett szárnyát.

Letett a választások megfordításáról

Trump elnök mindössze csütörtökön, több mint két hónappal a november harmadiki választás után ismerte fel először nyilvánosan, hogy január 20-a után nem ő lesz az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Tette ezt azután, hogy a korábban általa – a választások elcsalásának hamis vádjával – feltüzelt tömeg megostromolta a kongresszust, és megakadályozta – egy ideig legalábbis – a választási eredmény igazolását. Trump elnök csak kitartó győzködésre volt hajlandó üzenni támogatóinak, lehűteni a kedélyeket, azonban kihívója, Joe Biden megválasztott elnök győzelmét továbbra sem ismerte el.

„Egy új kormányzatot iktatunk be január 20-án" – mondja Trump a Fehér Házban rögzített videóban. „Most arra összpontosítok, hogy a hatalmi átmenet sima, rendezett és akadálytalan legyen" – tette hozzá.

Egy fehér ház tanácsadó a CNN szerint azt mondta, hogy Trump elnök mindössze azért volt hajlandó rögzíteni a videó üzenetet, mert attól tartott, hogy teljes kabinetje lemond, illetve a kongresszus eltávolíthatja hivatalából. Mindenesetre az üzenet jelzi, hogy Trump – legalábbis egyelőre – letett arról, hogy megfordítsa a választások eredményét.

Lemondásáradat

A fordulat elkésett, úgy tűnik ugyanis, hogy a leköszönő elnök és a Republikánus Párt között a szakadás végérvényessé vált.

Donald Trump több magas rangú közeli munkatársa lemondott, köztük a közlekedési és az oktatási miniszter. Elaine Chao és Betsy DeVos világossá tette, hogy döntése egyértelműen a Capitolium ostromával függ össze, és hogy azért az elnököt teszik felelőssé. Chao távozásának külön jelentőséget ad, hogy férje, Mitch McConnell nem más, mint a republikánus szenátorok vezetője, a konzervatív párt veteránja és egyik legbefolyásosabb vezetője.

Második impeachment?

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakcióvezetője közös közleményben tudatta, hogy megkeresték Mike Pence alelnököt, és kérték a 25. alkotmánykiegészítés alkalmazását. Eszerint a kabinettagok többségének, valamint az alelnöknek a szavazatával lehet eltávolítani az elnököt, ha képtelen ellátni a pozíciójával járó feladatokat. „Az elnök veszélyes és lázító cselekedetei szükségessé teszik a hivatalából való azonnali eltávolítását” – érvelt a két demokrata vezető. Pence nem reagált a javaslatra – amely egyébként republikánus körökben is felmerült –, és források szerint nem is hajlik az elnök elmozdítására.

Még a konzervatív Wall Street Journal is sürgette Trumpot, hogy vállalja a felelősséget a Capitoliumnál történtekért, és mondjon le. Az újság azzal érvelt, hogy a lemondás – mint fogalmaztak: a csendes távozás – sokkal jobb lenne, mint a 25. alkotmánykiegészítés alapján történő elmozdítás vagy a vád alá helyezés (impeachment).

A demokraták pénteken tárgyaltak a javaslatról. Egyes elképzelések szerint a vádemelési eljárás akár egyetlen nap alatt átvihető a kongresszuson.

Donald Trump lenne az első amerikai elnök, aki ellen két impeachment eljárás is indul. Az előzőben, az év elején gond nélkül felmentették, de akkor mellette állt a republikánus többség. Az elmúlt napok eseményei azonban nemcsak a Demokrata Párt soraiban keltettek aggodalmat. Most soka a  republikánusok közül is attól tartanak, hogy az elnök további kiszámíthatatlan – és akár helyrehozhatatlan – kárt okozhat, ha hivatalban marad az új elnök január 20-i beiktatásáig.

Van egy hosszú távú érv is: ha az impeachment nyomán elítélik, Trump nem tölthet be állami hivatalt a jövőben, így nem térhet vissza 2024-ben a republikánusok elnökjelöltjeként.

Az impeachment mellett számos érv felhozható. Trump több súlyos, államellenes bűncselekménnyel vádolható, kezdve azzal, hogy megpróbált nyomás gyakorolni a Georgia állambeli republikánus hivatalosságokra a választási eredményének megváltoztatása érdekében. Azonban az elnöki esküvel - miszerint megvédi az Egyesült Államok alkotmányát – a legegyértelműbben szembemenő cselekedete az volt, hogy alaptalan vádaskodásaival feltüzelte támogatóit, akik aztán megpróbálták megakadályozni a választások eredményének igazolását.

Kérdés azonban, hogy sikerül-e meggyőzni előbb az országot, aztán a republikánus szenátorok legalább felét arról, hogy az elnök eltávolítása a hivatalából, ráadásul kevesebb mint két héttel a mandátum vége előtt, nemzeti érdeket szolgál. Az impeachment elfogadásához a szenátorok kétharmadának szavazata szükséges, miközben jelenleg a kongresszus felsőházában 52:48 az arány a konzervatívok javára. Kérdés továbbá, hogy sikerül-e megoldani azt a logisztikai kihívást, amit egy általában hónapokig zajló eljárás néhány napba való besűrítése jelentene.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az eljárás hívei azzal érvelnek, hogy Trump eltávolítása figyelmeztetés lenne valamennyi jövendőbeli elnök számára, akinek eszébe jutna visszaélni a hatalmával. Mások attól tartanak, hogy egy újabb impeachment tovább mélyítené a Trump-elnökség idején keletkezett árkokat az amerikai társadalomban.

Éppen ezért a január 20-án hivatalba lépő Joe Bidennek nem érdeke – és a jelek szerint nem is érez késztetést rá –, hogy megnyisson egy újabb vádemelési eljárást. „Egy újabb impeachment nem segítene egyesíteni az országot” – mondta a CNN-nek a megválasztott elnök egyik közeli munkatársa neve elhallgatását kérve. Azt is hozzátette azonban, hogy a vádemelésről a kongresszus hivatott dönteni.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?