A román külügy és az ellenzék is elítélte a washingtoni zavargásokat

Állásfoglalást tett közzé a román külügyminisztérium csütörtökre virradóan a Twitteren, amelyben aggasztónak és elfogadhatatlannak nevezte a washingtoni, erőszakba torkolló zavargásokat. Marcel Ciolacu PSD-elnök a világ demokráciája aláásásának nevezte a történteket.

„A Washington DC-ben lévő Capitol Hill-ben történt erőszak aggasztó és elfogadhatatlan. Bízunk az Amerikai Egyesült Államok demokráciájában, amely világszinten modellértékű kell, hogy maradjon, és bízunk benne, hogy a helyzet hamarosan rendeződik, lehetővé téve a szavazatok érvényesítésének folytatását” – olvasható a román külügy üzenetében.

Emlékezetes, hogy közép-európai idő szerint szerda este a Donald Trump távozó elnököt támogató tüntetők ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét. Az erőszakos eseményeknek négy halálos áldozata is van. Washingtonban 15 napra szükségállapotot hirdettek.

Ciolacu: ez nemcsak az USA, hanem a világ demokráciájának az aláásása

A világ demokráciájának aláásását jelenti az, ami jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban zajlik – nyilatkozta szerda este az Antena 3 televíziónak Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

„Semmi szín alatt nem hittem volna, hogy ilyesmi történhet az Amerikai Egyesült Államokban. Azt gondolom, hogy ez nemcsak az USA demokráciájának, hanem a világ demokráciájának is az aláásása. Mindenki azt várta el, hogy Trump elnök elismerje vereségét, és ne álljon elő egy ilyen helyzet” – mondta, ugyanakkor azt is kifejtette: véleménye szerint manipuláció történt, mert a washingtonihoz hasonló tüntetések hátterében mindig felbujtás áll.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A PSD elnöke később a Facebookon is közzétette véleményét a washingtoni zavargásokkal kapcsolatban.

Sunt îngrijorat de evenimentele din Washington. Democrația americană merită mai mult. Este timpul pentru...

Közzétette: Marcel Ciolacu – 2021. január 6., szerda

„Aggódom a washingtoni események miatt. Az amerikai demokrácia többet érdemel. Eljött a felelősségvállalás ideje. Ez történik, amikor egy ember az egész hatalmat akarja és megosztja a társadalmat. A hatalommal való visszaélés és a választási eredmények elutasítása a jobboldali politikusok gyakorlatává vált, többek között Romániában is. Meggyőződésem, hogy az amerikai demokrácia túl lesz ezen. Üdvözlöm az elnök komoly és nyugalomra felszólító beszédét” – írta Ciolacu a Facebookra.

(Nyitókép: Tüntetés Washingtonban | Fotó: CNN/Twitter)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?