Szükségállapot hirdettek Washingtonban, négyen meghaltak a Capitolium ostromában

Csaknem négyórányi zavar után biztonságosnak nyilvánították az amerikai törvényhozás épületét, amelyet Donald Trump távozó elnököt támogató tüntetők ostromoltak meg, így helyi idő szerint szerdán este folytatódhatott az elektori szavazatok hitelesítése. Az erőszakos eseményeknek négy halálos áldozata is van. Washingtonban 15 napra szükségállapotot hirdettek.

Paul Irving, a képviselőház illetékes tisztségviselője arról számolt be, hogy a hatóságok kiszorították a tiltakozókat a Capitoliumból, a törvényhozók így elhagyhatták az irodáikat.

Román idő szerint csütörtök hajnalban még zajlott a tüntetők kiszorítása az épület környékéről a nemzeti gárda részvételével. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke bejelentette, hogy a kongresszus folytatni fogja az elektori szavazatok hitelesítését, amit félbe kellett szakítani. Teljesíteni fogjuk célunkat – fogalmazott.

Eközben a rendőrség szóvivője azt közölte, hogy a nő, akit az erőszakos behatolás közben mellbe lőttek, életét vesztette. Az ügyben vizsgálat indult. A helyszín közelében két feltételezett robbanóeszközt találtak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint.Rohamrendőrök a Capitolium előtt | Fotó: Agerpres/EPA

Az összecsapásban mellkason lőtt tüntető neve Ashli Babbit, aki tizennégy évet szolgált a légierőnél, majd San Diegoban élt. Későbbi rendőrségi közlések szerint összesen négy ember halt meg a zavargásokban. A mellkason lőtt nőn kívül még hárman „orvosi sürgősségi esetként” vesztették életüket. 

Ötvenkét embert vettek őrizetbe az eseményekkel kapcsolatban, harmincat pedig az elrendelt, este 6 órai kijárási tilalom megsértése miatt.

Washingtonban 15 napra szükségállapotot hirdettek, kijárási tilalom is van, este hattól reggel hatig nem lehet az utcára menni. A kéthetes határidő elég nyilvánvaló célzás, Donald Trumpnak január 20-án, Joe Biden beiktatásakor el kell hagynia a Fehér Házat.

„Visszataszító és szívszorító”

Donald Trump a legfrissebb Twitter-üzenetében kiváló hazafiaknak nevezte a demonstrálókat. Mike Pence alelnök később elítélte az erőszakot, amely szerinte soha nem vezethet győzelemre, illetve a munka folytatására szólított fel.

George W. Bush volt republikánus amerikai elnök is elítélte a történteket. „Visszataszító és szívszorító látvány volt. Banánköztársaságokban vonják így kétségbe a választási eredményeket, nem a mi demokratikus országunkban” – írta.

Mitt Romney republikánus szenátor, egykori elnökjelölt pedig úgy vélekedett, hogy az erőszak egy önző ember sértett büszkeségének, illetve az általa szándékosan félreinformált emberek dühének következménye.

Barack Obama korábbi demokrata párti elnök hangsúlyozta, hogy hatalmas gyalázatként és szégyenként fog bevonulni ez a nap az ország történelmébe, az erőszakot pedig a jelenlegi elnök szította a választási eredménnyel kapcsolatos alaptalan hazugságaival.

Hasonlóan nyilatkozott Bill Clinton volt elnök is, aki szerint Trump gyújtotta be a példa nélküli megmozdulás tüzét. Stephanie Grisham, a first lady, Melania Trump kabinetfőnöke a zavargások miatt bejelentette azonnali hatályú lemondását.

A washingtoni eseményekkel párhuzamosan több más városban is tüntettek Trump hívei szerte az Egyesült Államokban, például Atlantában és Salemben.

A Facebook és a Youtube törölte a Trump által feltöltött videót, amelyben távozásra szólította fel a támogatóit a Capitoliumról, mivel úgy ítélték, hogy abban hamis állítások hangzottak el a választások tisztaságával kapcsolatban. A Twitter pedig 12 órára zárolta Trump fiókját, miután szerdán három bejegyzésének törlését is kezdeményezték amiatt, hogy erőszakra buzdíthatnak.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?