banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Elnöksége végéig letiltotta Trumpot a Facebook és az Instagram

 

Elnöksége végéig, legalább két hétig blokkolja Donald Trump közösségimédia-oldalait a Facebook és az Instagram.

Ezt személyesen Mark Zuckerberg jelentette be Facebook-oldalán. A techóriás azt írta: az elmúlt 24 óra „sokkoló eseményei” egyértelműen bizonyítják, hogy hátralevő hivatali idejét Trump arra akarja használni, hogy aláássa a békés és törvényes hatalomátadást utódjának, Joe Bidennek.

Emlékeztetett, az elmúlt években Trump az irányelveiknek megfelelő módon használhatta közösségimédia-oldalait, és ha olykor törölték vagy figyelmeztették is a felhasználókat az elnök vitatható bejegyzéseire, fontosnak tartották, hogy ezek a tartalmak eljussanak a nyilvánossághoz. Zuckerberg szerint azonban ma már más a helyzet – Trump közösségimédia-használata erőszakos felkelésre uszít a demokratikusan megválasztott kormánnyal szemben.

The shocking events of the last 24 hours clearly demonstrate that President Donald Trump intends to use his remaining...

Közzétette: Mark Zuckerberg – 2021. január 7., csütörtök

 

Ezért túl kockázatosnak tartják, hogy Trump a washingtoni Capitolium ostroma után is hozzáférjen platformjaikhoz, így elnöksége végéig, legalább két hétig blokkolják az amerikai elnök Facebook- és Instagram-oldalát.

A Facebook és az Instagram a washingtoni események után először 24 órára tiltotta le Trump csatornáit, emlékeztet a Telex. A Twitter 12 órára tiltotta le, de kilátásba helyezte a végleges törlést is, és a Snapchat is blokkolta az elnök fiókját.

Közösségimédia-oldalain Trump felszólította ugyan a Capitolium épületébe betörő híveit, hogy menjenek haza, arról is beszélt, hogy elcsalták a választást, ami a techóriások szerint növelte az erőszak esélyét.

A Joe Biden elnökségét megerősítő kongresszusi ülésen Trump abban bízott, hogy az ülést vezető Mike Pence alelnök érvényteleníteni tudja az elektori szavazatokat, ezzel megakadályozva Biden elnökké válását, de Pence nem váltotta be Trump reményeit, mint közleményében írta, ehhez nincs meg a jögköre. Trump-szimpatizánsok ezért áttörték az ülésnek helyet adó Capitolium köré vont kordonokat, és megrohamozták az épületet védő rendőröket.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?