Hivatalos: Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke

Fotó: Agerpres/EPARomán idő szerint csütörtök délelőttre végzett az amerikai törvényhozás összevont ülése az elektori szavazatok összeszámolásával, így most már hivatalos: Joe Biden január 20-án leteszi az elnöki esküt.

Donald Trump biztosította a megfelelő átadásról az utódját. Az elnök közölte, bár nem ért egyet a választás eredményével, és szerinte a tények is őt igazolják, ennek ellenére január 20-án átadja a hatalmát Joe Bidennek.

A demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmének kongresszusi hitelesítése csak az után vált lehetővé, hogy a Republikánus Párt 13 szenátora és többtucatnyi képviselője kifogásolta a választási eredményeket, és ezeket a házak leszavazták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kifogásaikban arra hivatkoztak, amit Trump elnök hangoztatott mindvégig a választás óta, hogy tömeges csalás történt a voksoláson, noha erre a szövetségi igazságügyi minisztérium sem talált bizonyítékot. Eredetileg hat olyan állam választási eredményét akarták kifogásolni a kongresszusi hitelesítés folyamán, amelyben Biden győzött. Végül csak Arizonára és Pennsylvaniára vonatkozóan tették ezt meg, de mindkettőt mindkét házban nagy többséggel leszavazták.

A kongresszus ülése közben korábban Donald Trump hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. Az ostrom előzménye, hogy az amerikai elnök a hívei előtt beszédet tartott, amelyben kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson.

Trump a demokratákhoz kapcsolódó választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét. Mike Pence azonban közölte, hogy nem fog ellenkezni.

A tüntetők ekkor kezdték el megtámadni a Capitolium épületét, akik füst- és könnygázgránátokat is felrobbantottak az épületben. Bár Donald Trump felszólította híveit, hogy a tiltakozás békés legyen, és ugyenezt kért az elnök fia is, az események eldurvultak.Tüntetők a Capitoliumban | Agerpres/EPA

Összecsapások voltak a rendőrök és a tüntetők között. Egy nőt a rendőrök lelőttek, aki a kórházban meghalt. A képviselőket ki kellett menekíteni a törvényhozás épületéből, a tiltakozók irodákat is elfoglaltak. Végül négy óra után sikerült kiszorítani a tiltakozókat az épületből. A helyszínre a Nemzeti Gárda is kivonult. A kongresszus pedig folytatta munkáját.

Később a rendőrség azt közölte, hogy a lelőtt nőn kívül még hárman haltak meg az ostromban, de azt nem részletezték, hogyan. A demonstrálók és a rendőrök közötti összecsapásban 14 rendőr sérült meg, ketten súlyosan. Egyiküket a tüntetők a tömegbe húzták és megverték, a másik rendőrt egy lövedék találta el. 52 embert tartóztattak le, négyet tiltott fegyverbirtoklásért, 47-et pedig a helyi idő szerint 18 órától bevezetett kijárási tilalom megszegése miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?