Az USR–PLUS a bukaresti bányászjáráshoz hasonlította a washingtoni rendbontásokat

Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) a bukaresti bányászjárásokhoz hasonlította a washingtoni törvényhozásnál erőszakba torkollt tüntetéseket. Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR–PLUS másik társelnöke szerint is a 30 évvel ezelőtti Romániára emlékeztetnek a képsorok.

Cioloş úgy vélekedett a washingtoni, erőszakba torkolló zavargások kapcsán, hogy a demokrácia sebezhető, és az erőszak semmiféleképpen sem védelmezheti vagy erősítheti azt meg.

„A Donald Trump által elhintett populizmus és széthúzás mérgének következményeit láthatjuk most. Az Egyesült Államokból jövő képsorok a romániai bányászjárásokra emlékeztetnek, és fájdalmasan figyelmeztetnek arra, hogy a túlzások, a magatartásbeli és diskurzusbeli egyensúlyhiány minden országban veszélyes. Ha ez az Amerikai Egyesült Államokban megtörténhet, akkor bárhol megtörténhet” – írta Cioloş a Facebookon, támogatását fejezve ki a demokráciát védelmező amerikaiakkal és a jogállammal szemben.

Democrația e vulnerabilă atunci când nu o prețuim și nu o apărăm în fiecare zi. Violența nu poate în niciun caz și...

Közzétette: Dacian Cioloş – 2021. január 6., szerda

Az Amerikai Egyesült Államokban történtek arra világítanak rá, hogy a demokráciában semmi nincs végérvényesen megnyerve – írta szintén a Facebookon Dan Barna miniszterelnök-helyettes.

„Ami az Amerikai Egyesült Államokban történik, arra világít rá, hogy a demokráciában semmi nincs véglegesen megnyerve. A dolgok bármely pillanatban megiramodhatnak visszafelé” – vélekedett az USR–PLUS társelnöke Barna, aki szerint „az, hogy álmaink Amerikájában most olyan képeket látunk, amelyek a 30 évvel ezelőtti Romániára emlékeztetnek, a legékesebb bizonyítéka annak, hogy minden nemzedéknek meg kell harcolnia saját darab szabadságáért és demokráciájáért.”

Ce se întâmplă acum în Statele Unite ne arată că nimic, dar nimic din ceea ce înseamnă democrație nu este definitiv...

Közzétette: Dan Barna – 2021. január 6., szerda

Barna ugyanakkor kifejtette: meggyőződése, hogy az USA túl fog jutni ezen a pillanaton, ahogy Románia is átesett a kilencvenes években hasonló traumákon. „A történelemnek megvan ez a rossz szokása, hogy egyik vagy másik helyszínen megismétli önmagát” – fogalmazott a kormányfőhelyettes, szolidaritását fejezve ki az amerikai néppel szemben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?