banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Fordulat: Donald Trump elítélte a tüntetőket, és már nem emlegetett csalást

„Nem az országunkat képviselitek, és meg fogtok fizetni a tetteitekért” – intézett kemény szavakat a Capitolium szerdai ostromának résztvevőihez Donald Trump.

Az amerikai elnök román idő szerint péntek kora hajnalban posztolta beszédét a Twitterre, nem sokkal azután, hogy visszatérhetett a platformra, ahonnan kitiltották.

Az elnök eddigi kommunikációjától elütő módon azt is kijelentette: "Mostanra a Kongresszus hitelesítette az eredményt. Január 20-án új adminisztrációt iktatnak be. Mostantól arra koncentrálok, hogy zökkenőmentesen és rendezetten adjam át a hatalmat."

Trump beszéde gyökeres fordulatot hozott előző napi megszólalásaihoz képest. Az elnök az általa meghirdetett washingtoni tüntetésen addig hergelte a tömeget, amíg az megrohamozta a törvényhozás épületét.

Az elnök korábban még azt mondta, hogy soha nem fogja elismerni a vereségét. A Twitter aktiválása utáni beszédében azonban már nem emlegetett csalást, sem jogos dühöt, ehelyett azt mondta, hogy „a behatolók beszennyezték az amerikai demokráciát”. Ugyanakkor megköszönte a lehetőséget, hogy az amerikai nép elnöke lehetett.

Korábban Trump szóvivője Kayleigh McEnany közölte, hogy a Fehér Ház egyhangúlag elítéli a Capitolium ostromát, a törvénysértőket pedig felelősségre kell vonni – írja az MTI.

„A lehető leghatározottabban elítéljük (a történteket), mi, az elnök és adminisztrációja. Elfogadhatatlan, ami történt, és a törvény megszegőit a törvény teljes erejével felelősségre kell vonni. Akik a Fehér Házban dolgoznak, azon munkálkodnak, hogy biztosítsák a hatalom zökkenőmentes átadását. Most annak van az ideje, hogy Amerika ismét eggyé váljon” – mondta a szóvivő a sajtótájékoztatón.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?