Még mandátuma vége előtt eltávolíthatják Trumpot a kormányának tagjai

Donald Trump amerikai elnök hatalomból való eltávolítását fontolgatja kormányának több tagja, köztük miniszterek is, miután az elnök hívei megostromolták az amerikai kongresszus épületét – írja az amerikai sajtó alapján a 24.hu.

Ezt a lépést azért tennék meg, mert attól tartanak, hogy Trump a hivatali idejéből még hátralévő két hét alatt további károkat fog okozni az Egyesült Államoknak. Az elnököt a 25. alkotmánykiegészítés alapján távolíthatnák el mandátuma lejárta előtt a Fehér Házból.

Az alkotmánykiegészítés értelmében a miniszterek többségének, valamint az alelnöknek a szavazatával lehet lemondatni egy elnököt. Az 1967-ben életbe lépett jogszabályt a John F. Kennedy elnök elleni merénylet után fogadták el, és akkor lehet alkalmazni, ha az elnök képtelen ellátni a pozíciójával járó feladatokat. Az elnöki hatalom ekkor az alelnökre száll.

Trump eltávolításához nyolc miniszter szavazata kellene, valamint Mike Pence alelnök döntése. Az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyien támogatnának egy ilyen drasztikus lépést. A képviselőház és a szenátus republikánus vezetőiről úgy tudni, hogy egyelőre nem támogatják az ötletet.

Az Axios információi szerint a külügyminisztérium magas rangú tagjai, a Fehér Ház és minisztériumok tisztségviselőivel együtt informális megbeszéléseket tartottak a 25. alkotmánykiegészítés esetleges alkalmazásáról. A CNN értesülései szerint néhány kormánytag is megbeszéléseket tartott az elnök eltávolításáról, és egyre több vezető republikánus politikus és minisztériumi tisztségviselő is úgy gondolja, Trumpot még azelőtt el kell távolítani a hatalomból, hogy január 20-én lejár hivatali ideje.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Capitolium szerdai ostromának hatására közben a Fehér Házban többen azonnali hatállyal benyújtották a lemondásukat, és sokan terveznek hasonló lépést. A Washington Post információi szerint Trump munkatársait rémülettel töltötte el az elnök viselkedése, míg a CNN arról számolt be, hogy a Fehér Ház dolgozóit megrázta, hogy Trump milyen lelkesen reagált a kongresszus épületénél történt eseményekre.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?