Donald Trump azonnali felmentésére szólított fel Nancy Pelosi

Donald Trumpnak az elnöki hivatalból való azonnali felmentését követelte csütörtökön Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke az Egyesült Államok alkotmányának 25. kiegészítése alapján.

Ennek értelmében a kormány tagjainak többsége vagy egy kongresszus által kijelölt testület az alelnök vezetésével alkalmatlannak nyilváníthatja az elnököt feladatai ellátására.

"Ha Mike Pence alelnök és Trump kabinetjének tagjai nem távolítják el hivatalából Trumpot, úgy Trump ellen alkotmányos felelősségre vonási eljárást kell indítani" - érvelt Pelosi egy sajtótájékoztatón.

Megszólalt Biden is

Megszólalt csütörtökön Joe Biden megválasztott amerikai elnök is, aki „hazai terroristának” nevezte az amerikai törvényhozás épületét ostromló lázadókat, és Donald Trump távozó elnököt okolta a fővárost megrázó erőszak miatt.

A kongresszus biztonságát megsértő Trump-támogatók tiltakozása szerdán "nem eltérő vélemény, nem rendetlenség, nem tiltakozás volt, hanem káosz" - mondta a megválasztott elnök. Trumpnak az ország demokratikus intézményeinek szétverésére irányuló tettei közvetlen következménye volt a washingtoni támadás - jelentette ki Biden.

Lemondott az amerikai közlekedési miniszter

Lemondott Elaine Chao amerikai közlekedési miniszter. Ő a Trump-kormányzat első tagja, aki benyújtotta lemondását a Capitolium elleni szerdai támadás után, amely miatt Chao "mély aggodalmát" fejezte ki.

"Tegnap országunk traumatikus és teljességgel elkerülhető esemény szemtanúja volt, amikor az elnök támogatói megostromolták a Capitolium épületét, miután egy gyűlésen (Donald Trump) felszólalt" - olvasható Elaine Chao közleményében. A lemondás hétfőn lép érvénybe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

"Bizonyos vagyok abban, hogy akár engem, önöket is mélyen megrázta az eset, és egyszerűen nem tarthatom magam távol ettől" - írta. Elaine Chao közölte, hogy a minisztériuma folytatja az együttműködést a Joe Biden megválasztott elnök által a tárca élére jelölt Pete Buttigieggel, az Indiana állambeli South Bend volt polgármesterével.

Trump-párti tüntetők százai szerdán erőszakkal behatoltak a washingtoni törvényhozás épületébe, hogy megakadályozzák Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmének hitelesítését.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?