A kínai Fudan Egyetem és a Fidesz ellen tüntettek Budapesten

A Fudan-üggyel kezdjük Magyarország visszafoglalását a hatalomtól - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester szombaton a fővárosi Kossuth téren, a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett demonstráción.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: megállítják a Fudan-beruházást és minden olyan ügyben kiállnak, amelyben a kormány a 99 százalék helyett az 1 százalékos kiváltságos érdeket fogja képviselni. Karácsony Gergely közölte: Magyarországon a legnagyobb probléma most a hatalom, amelynek nincsen erkölcsi célja. "A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága" - fogalmazott a főpolgármester a téren.

Hozzátette, ez az ügy leleplezi, hogy "minden szavuk hazugság", "minden ragaszkodásuk értékekhez valójában csak ravaszkodás", valamint "számukra semmi sem szent". Karácsony Gergely szerint a Fudan-ügy arról szól, hogy "uralkodhatnak-e Magyarországon olyanok, akik a politikát uralkodásként fogják fel szolgálat helyett"; "lehet-e az országban olyan kormány hatalmon, amelynek számára az országból csak a hatalom a fontos".

"A Fudan-ügy arról szól, hogy ez a tízmilliós kis ország végre dönthet-e a saját sorsáról, hogy leszünk-e igenis szabad nemzet" - közölte. A főpolgármester szerint a kínai egyetem ügye "a napnál világosabban mutatja, hogy ez a kormány a nemzet szuverenitása alatt a saját szuverenitását, a szabad rablását érti".

 Karácsony Gergely kitért arra is, a kormány nem él azzal a lehetőséggel, hogy a koronavírus-járvány által meggyötört Magyarországot, a magyar társadalmat és gazdaságot az Európai Unió visszatérítendő támogatásával "húzza ki a gödörből", mert nem akarnak eladósodni. Ugyanakkor bármikor eladósodnak akkor, ha "orosz vagy kínai érdekekben kell a magyar adófizetők pénzéből eladósodni" - mondta.Fotó: MTI

A főpolgármester hangsúlyozta, nem a kínai emberek és nem Kína ellen tüntetnek, bár "egy világ választ el minket", amikor emberi jogokról, demokráciáról beszélünk. "De megvan nekünk a magunk baja a diktátorokkal" - fűzte hozzá. Kiemelte, a Diákváros miatt gyűltek össze, és azért, mert nem akarnak 500 milliárd forintból a magyar adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetemet. Hangsúlyozta azt is, nem akarják, hogy Magyarországon a múlt újra és újra legyőzze a jövőt. "Nem akarunk kompország lenni, ki akarunk kötni biztonságban a nyugati parton" - fogalmazott.

A magyarországi ellenzék és Karácsony Gergely azért ellenzi a Fudan Egyetem magyarországi kampuszának a magyar fővárosba telepítését, mert kínai hitelből, vagyis a magyar adófizetők pénzéből építené fel az Orbán-kormány, a diákok nagy része pedig szintén kínai lenne. A projektnek köszönhetően ráadásul a magyar diákok számára tervezett Diákváros területéből is elvennének. Egy felmérés szerint a magyarok kétharmada elutasítja a kínai intézmény megépítését. Karácsony Gergely a tüntetés vezérszónoka volt | Fotó: MTI

A demonstrációt megelőzően Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára politikai hisztériakeltésnek nevezte a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett szombati tüntetést. Szerinte alaptalan pletykák és sajtóinformációk miatt tiltakoznak a szervezők.

 Schanda Tamás budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat.  Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában - tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az államtitkár úgy fogalmazott: ha a fővárosi és kerületi vezetők "politikai bohóckodás" és utcatábla-avatók helyett hajlandók végre dolgozni is, akkor a tárgyalóasztalnál segítsenek az előkészületekben. Ellenkező esetben az ő felelősségük lesz, ha a nagyszabású településfejlesztés helyszíne megmarad rozsdatemetőnek, szeméttelepnek vagy "hatalmas méhlegelőnek" - mondta. Véleménye szerint józan ésszel könnyen belátható, hogy a tervezett diákváros az egyetemmel jól kiegészítik egymást.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?