A kínai kormány bírálta az új budapesti utcaneveket

FRISSÍTVE - Kínában negatív visszhangot keltett a hír, miszerint a Fudan Egyetem tervezett budapesti területén az ellenzéki városvezetés új utcanévtáblákat helyezett ki, amelyek Kína szempontjából „provokatívak”. A kampusz budapesti megépítését nem csak Karácsony Gergely főpolgármester, hanem a magyarországiak kétharmada is ellenzi.

A kínai állami médiához tartozó Global Times című lap internetes kiadásában csütörtök este megjelent vezércikk már a címében „Kína-ellenesnek” nevezte Karácsony Gergelyt, miután a budapesti főpolgármester szerdán közölte: a IX. kerület Nagyvásártelep városrészében Dalai láma út és Szabad Hongkong út is lesz.

Ma új utcanévtáblákat avattunk azon a területen, ahová mi a Diákvárost, a kormány a kínai elitegyetemet tervezi. A...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. június 2., szerda

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján szégyenletesnek nevezte, hogy egyes magyar politikusok Kínával kapcsolatos ügyek „felfújásával" próbálják akadályozni a két ország együttműködését. A Global Times által megkérdezett kínai szakértők szerint a főpolgármester a „Kína jelentette fenyegetés" sulykolásával valójában politikai befolyását igyekszik növelni.

Liu Cuo-kuj, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia európai tanulmányokkal foglalkozó kutatója szerint Karácsony a sajtó és a nyilvánosság figyelmét igyekszik magára irányítani, ám lépése nem fog változtatni azon a baráti hozzáálláson, amelyet a magyarországi fővonal képvisel Kínával szemben. Liu mindazonáltal veszélyes provokációnak nevezte Kína kulcsfontosságú érdekeinek megsértését.

Csak hátráltatja a két ország közötti együttműködést.

Közzétette: 444 – 2021. június 3., csütörtök

A Global Times vezércikkében kiemelte: Magyarország egyike azoknak a közép- és kelet-európai országoknak, amelyek az utóbbi időben a legaktívabban fejlesztették kapcsolataikat Kínával. A cikk szerint tavaly Kínából származott a legtöbb Magyarországra irányuló külföldi befektetés, míg az év első negyedévében a két ország közötti kereskedelem 64,7 százalékkal bővült éves összevetésben. 

A cikk szerzője úgy értékelte, hogy a baráti viszony ellenére Kínának fel kell készülnie arra, hogy a jövőben is előfordulhatnak időről-időre Magyarországon ellenséges gesztusok. Ezekért részben az amerikai befolyást tette felelőssé, rámutatva, hogy az elmúlt években Washington arra hangolta szövetségeseit, hogy Kínával ápolt kapcsolataikban nagyobb hangsúlyt kapjon az ideológiai vetület.

Az utcanevek átkeresztelésének a hátterében az áll, hogy Budapest főpolgármestere ellenzi a Fudan Egyetem magyarországi kampuszának a magyar fővárosba telepítését, mert kínai hitelből, vagyis a magyar adófizetők pénzéből építené fel a kormány, a diákok nagy része pedig szintén kínai lenne. A projektnek köszönhetően ráadásul a magyar diákok számára tervezett Diákváros területéből is elvennének.

Szombaton tüntetés is lesz Budapesten a Fudan Egyetem miatt. Egy felmérés szerint a magyarok kétharmada elutasítja a kínai intézmény megépítését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?