banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson

A Demokratikus Koalíció Dobrev Klárát, a párt EP-képviselőjét indítja miniszterelnök-jelöltként az ellenzéki pártok őszre tervezett előválasztásán. A kormányfő-jelölt személyét hivatalosan vasárnap jelentették be online közvetített rendezvényen.

Dobrev Klára az eseményen azt mondta, elfogadta a párt elnökségének felkérését és készen áll az indulásra. Úgy fogalmazott: kész arra, hogy egyesítse az Orbán Viktorral szemben álló ellenzéki sokaságot, és kész arra is, hogy jövő tavasszal legyőzze a jelenlegi miniszterelnököt és "velejéig romlott rendszerét". Szavai szerint a következő kormánynak vissza kell vinnie Magyarországot a történelem főutcájára, és a "mi tájainkon ezt a főutcát úgy hívják, hogy Európa".

A koronavírus-járványról azt mondta, hogy "megannyi kitalált ellenség", csak plakátokon létező fenyegetés után bekopogott egy valódi kihívás. Az önmagát tíz évig erősnek és kormányzóképesnek mutató hatalomról pár hónap alatt kiderült, hogy gyenge és kormányzásképtelen, lépésről lépésre esett szét a magyar állam, ami katasztrofális következményekkel járt - fogalmazott.

Hivatalos! Dobrev Klára lesz a DK miniszterelnök-jelöltje az őszi ellenzéki előválasztáson. Támogasd aláírásoddal: https://bit.ly/dobrevklara ???????????????? #DobrevKlára

Közzétette: Demokratikus Koalíció – 2021. május 2., vasárnap

Az EP-képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök és politikája nemzeti tragédiába sodorta az országot. Ez a tragédia nem egy évvel ezelőtt kezdődött, azt, hogy lassan harmincezer magyar család gyászol és tízezrek veszítették el a munkájukat vagy mentek tönkre, nem lehet csak a vírus nyakába varrni - tette hozzá. Ennek az oka nemcsak a vírusban, hanem az elmúlt tíz évben kiépült világban, ha úgy tetszik, a NER-ben gyökerezik - érvelt az EP-képviselő.

A hatalmon lévőkről azt mondta, hogy az elmúlt tíz évben módszeresen, lépésről lépésre kettészakították az országot kevesekre és sokakra. A kevesek a törvény felett álló, közpénzből száz- és ezermilliárdokat felhalmozó, "bűnben élő" fideszes vezetők, a sokak pedig a hétfőtől péntekig dolgozó, adót fizető, mégis egyre rosszabbul élő magyarok - jelentette ki.

Az első és legfontosabb szívügyének nevezte, hogy a kormányváltás után a kabinet hirdessen korrupciós vészhelyzetet és azonnal kezdje meg a munkáját egy antikorrupciós szervezet, amely együttműködik egy önálló, korrupcióellenes rendőri egységgel. Arra is kitért, hogy minden politikus esetében vagyonosodási vizsgálatot kell lefolytatni és meg kell akadályozni, hogy a kizárólag közpénzből meggazdagodott "fideszes oligarchák a vagyonukat kimenthessék".

Karácsony is indul

A Telex szerint az is biztosra vehető, hogy Karácsony Gergely is ringbe száll majd a miniszterelnök-jelöltségért. A budapesti főpolgármester indulását a Párbeszéd és az MSZP mellett az LMP is támogatja. Dobrev és Karácsony mellett Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) is indul majd a miniszterelnök-jelölti posztért.

A Medián áprilisban publikált közvélemény-kutatása szerint Jakab Péter volt a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Karácsony a második. A harmadik helyen Márki-Zay Péter pártonkívüli polgármester előzte Dobrev Klárát, a legkevesebben Fekete-Győr Andrásra, a Momentum elnökére szavaztok volna akkor.

Így szervezik meg az előválasztást

A hat ellenzéki párt az előválasztás formai menetének alapjairól már megállapodott. Július végéig várják a jelentkezéseket, és azt követően augusztusban kezdődik el a hivatalos jelölés. Négyszáz ajánlást kell összegyűjtenie annak, aki egyéni választókerületben szeretne elindulni, és húszezer aláírást annak, aki meg akar mérkőzni a miniszterelnök-jelöltségért, ami a gyakorlatban a közös lista vezetését is jelenti majd.

Míg az egyéni választókerületi jelöltek esetében az első fordulóban legtöbb szavazatot szerző indul majd 2022 tavaszán az országgyűlési választáson, addig a miniszterelnök-jelölti döntést kétfordulósra tervezték, mondván: valószínűleg az első fordulóban a hat-hét vagy akár nyolc miniszterelnök-jelölt közül senki nem fogja megkapni az 50 százalék +1 szavazatot. Egy második fordulóban már csak azokra lehetne voksolni az előválasztáson, akik az első körben több mint 15 százalékot szereztek. Ha azonban a jelöltek között lesz olyan, aki visszalép egy adott, másik jelölt javára, akár az is előfordulhat, hogy nem lesz szükség második fordulóra sem.

Hollik István: mindegy, ki a jelölt, úgyis Gyurcsány bábja lesz

Az egész előválasztásosdi egy nagy színjáték, amelynek főrendezője Gyurcsány Ferenc – erről beszélt a Facebookon közzétett videójában a Fidesz kommunikációs igazgatója már azelőtt, hogy a Demokratikus Koalíció bejelentette volna Dobrev Klára jelölését a miniszterelnök-jelölti versenyre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hollik István szerint Gyurcsány Ferenc a baloldal valódi vezetője, náluk mindent ő dönt el. Szerinte teljesen mindegy, hogy „a miniszterelnök-jelölt szerepét kire osztotta”, ugyanúgy báb lesz a kezében, mint 2002 után Medgyessy Péter, akit akkor váltott le, amikor a hatalmi érdeke éppen azt szolgálta.

Egyúttal „a napnál is világosabbnak” nevezte, hogy a baloldalnak esze ágában sincs valójában a választóira bízni a döntést. Ezt azzal indokolta, hogy „a balos portálok” már megírták, hogy sem a Jobbik, sem az MSZP nem állít minden egyéni választókerületben saját jelöltet, ebből pedig Hollik István szerint az következik, hogy Gyurcsány Ferenccel már előre lebeszélték, hogy ki melyik választókörzetet kapja.

(Címlapfotó: MTI)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?