Ukrán gabona: kaució bevezetését kezdeményezik Brüsszelnél a V4 országai

Visszatérítendő kaució bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottságnál az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a négy visegrádi ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia. Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter azt mondta, továbbra is azt részesítené előnyben, ha az ukrán gabonaexport problémáját európai szinten kezelnék.

„Ez az intézkedés arra kényszerítené a kereskedőket, hogy az ukrán gabonát ne tartsák vissza az európai piacokon" - idézte az MTI Marek Vyborny cseh mezőgazdasági minisztert, aki kedden a dél-morvaországi Znojmóban a visegrádi szakminiszterek találkozója utáni sajtótájékoztatón nyilatkozott.

Marek Vyborny szerint a kereskedők akkor kapnák vissza a kauciót, amikor az általuk szállított ukrán gabona a balti vagy a lengyel kikötőkön keresztül elhagyná Európát. A tárcavezető leszögezte: továbbra is azt részesítené előnyben, ha az ukrán gabonaexport problémáját európai szinten kezelnék.

Egységesen lépnek fel az ukrán gabona ügyében Fotó: Pixabay a visegrádi négyek

Közben hétfőn Adina Vălean közlekedésért felelős uniós biztos Brüsszelben kijelentette: Ukrajna, Moldova és Románia között létrejött együttműködés révén az Európai Unió növeli az ukrán gabona szállítását lehetővé tevő szolidaritási folyosók kapacitását, és ösztönzi a beruházásokat a vonatkozó közlekedési infrastruktúrába. Adina Vălean, aki Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszterrel folytatott brüsszeli megbeszélését követő tartott sajtótájékoztatót, emlékeztetett: az Európai Unió tavaly májusban hozta létre az úgynevezett szolidaritási folyosókat azzal a céllal, hogy alternatív szállítási lehetőséget hozzon létre Ukrajna mezőgazdasági exportja számára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT


 

Kapcsolódók

Kimaradt?