Kijátsszák az exporttilalmat: Moldován át érkeznek Romániába az ukrán mezőgazdasági termékek

Moldovai áruként érkezik Romániába az ukrán búza és repce, állítják a hazai gazdálkodók.

Szeptember 15-én lejárt az ukrán gabonára vonatkozó exporttilalom, azonban ezt korábban sem tartották be teljes mértékben, állítják a hazai gazdálkodók. „Más célországokba folyt az export Románián keresztül, ami megteremtette a feltételeket arra, hogy jelentős mennyiségű árut rakodjanak ki nálunk. (…) Bár azt mondták, hogy március 15. és szeptember 15. között a betiltották a búza, az árpa, a repce, a napraforgó és a kukorica importját Romániába, Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába és Bulgáriába, az európai, az ukrán és a nemzeti hatóságok ezt nem tartották be, amit a statisztikai adatok bizonyítanak” – olvasható a gazdáknak a kormányhoz intézett levelében.Fotó: Facebook/World Grain

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai azt sugallják, hogy az ukrán termékek jelentős része Moldova Köztársaságon keresztül, moldovai áruként érkezett Romániába. Májusban, amikor életbe lépett az exporttilalom, 14,5 ezer tonna búza érkezett Romániába Moldova Köztársaságból, júniusban pedig 14,9 ezer tonna, írja az economica.net. Ez gyanúsan sok, tekintettel arra, hogy 2022 áprilisában és májusában egy gramm búzát sem importáltunk Moldovából, júniusban pedig mindössze 548 tonnát.

Hasonló a helyzet a repce tekintetében is. Idén májusban 716 tonna repce érkezett a Pruton túlról, júniusban pedig már 1800 tonna. Egy évvel korábban Moldova Köztársaság még egyáltalán nem exportált repcét Romániába.  

Kapcsolódók

Kimaradt?