Magyarország, Szlovákia és Lengyelország továbbra sem engedi be az ukrán gabonát

A két kormány azonnal lépett, azt követően, hogy az Európai Bizottság bejelentette, nem hosszabbítja meg a szeptember 15-én lejárt ukrán exporttilalmat.

A magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat - közölte az agrárminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában szombaton. Nagy István elmondta, a korlátozás kiterjed az ukrán gabona mellett a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, az egyes húsfélékre és a tojásra, a tranzitszállítmányokat viszont továbbra is engedélyezik.Fotó: Pixabay

A tárcavezető közölte, szeptember 15-én lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés, a piaci zavarok kezelése érdekében azonban a moratóriumot a továbbiakban is fent kell tartani.

Az olcsó ukrán import újra eláraszthatja a szomszédos tagállamok piacait, az októberi és novemberi időszakban betakarított magyar kukorica és napraforgó elől foglalja a szabad tárolási kapacitásokat, ebben az esetben pedig még nagyobb nehézségekkel kell a gazdálkodóknak szembenézniük - mondta a miniszter.

Nagy István ugyanakkor kifejtette, az ukrán termékeknek el kell jutniuk a hagyományos, azaz afrikai és arab-félszigeti vásárlóihoz, mivel ott várják és keresik. Ha nem jut el oda, akkor „éhínség jön, akkor migrációs hullám is lesz, annak pedig beláthatatlan következményei lehetnek” - mondta.

Hasonló döntést hozott Varsó is. Az Európai Bizottság beleegyezése nélkül is meghosszabbítja az ukrajnai gabonafélék behozatali tilalmát a lengyel kormány – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken, reagálva arra a brüsszeli döntésre, hogy nem hosszabbítja meg a pénteken lejáró embargót.

A kormányfő egy vidéki sajtóértekezleten közölte, hogy percekkel korábban értesült arról, hogy a bizottság nem hosszabbítja meg az ukrán gabonaimportra vonatkozó tilalmat. Morawiecki elmondta, hogy szerette volna, ha a brüsszeli testület lép, de megerősítette, hogy Varsó a bizottság hozzájárulása nélkül is kitart az embargó mellett.

„Nem hallgatunk Berlinre, nem hallgatunk Ursula von der Leyenre – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy ezzel a lengyel gazdák érdekeit védik.

Szlovákia szintén nem engedi be saját piacára az ukrán gabonát. Jozef Bires, a pozsonyi kabinet mezőgazdasági minisztere közölte, hogy az év végéig meghosszabbítják az ukrán mezőgazdasági termékek exporttilalmát.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?