Veszteséges volt idén a gabonatermesztés az alacsony árak miatt

Egy mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet szerint a hazai gazdák veszteségei 1,3 milliárd euróra rúgnak.

Nehéz helyzetben vannak a romániai gazdák a búza alacsony világpiaci ára miatt, írja az economica.net. A Román Farmerek Klubjának (CFR) tanulmánya szerint, hektáronként 4,8 tonna búza eladási ára nem fedezi a termelési költségeket.Fotó: Pixabay

Ez látszólag meglepő állítás, mivel a konstancai kikötőben 210 euró tonnánkénti áron kereskednek a búzával. Ennek az összegnek a legnagyobb részét azonban a logisztikai költségek teszik ki, a  betakarítás helyszínén 15 és 35 euró között mozog a felvásárlási ár.

Nem csupán a búzatermesztés volt veszteséges a gazdák többsége számára, hasonló a helyzet az árpa és a kukorica tekintetében is. A kukorica hektáronkénti termelési költségei 1000 euró körül voltak. Országos viszonylatban 4,28 tonna a termésátlag, a konstancai kikötőben pedig 185 euró/tonna a felvásárlási ár. Ez azt jelenti, hogy egy hektár után egy termelő átlagban 800 eurónál kevesebb bevételre számíthat.  

A CFR becslései szerint a hazai mezőgazdasági termelők idei veszteségei 1,3 milliárd euróra rúgnak. A jelenség első számú oka az, hogy Ukrajnából nagy mennyiségű és olcsó gabona áramlik az Európai Unióba.

„Ukrajna exportja gyorsan nő, idén 16 millió tonna búzát és 22 millió tonna kukoricát fog kitenni. Ilyen körülmények között Románia elveszti a versenyképességét, mivel Ukrajnában nagy a termés, az áraik pedig 50 százalékkal alacsonyabbak a mienknél” – olvasható a dokumentumban.

A helyzetet csak rontja, hogy szeptember 15. után immár Romániába is vámmentesen lehet beszállítani az ukrán gabonát, lejár ugyanis az Európai Unió által elrendelt tilalom.  

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?