Ukrán gabonaimport: Ciolacu a tilalom egy hónapos meghosszabbítását ígéri

Már megszövegezték azt a kormányrendeletet, amely egy hónapra megtiltja az ukrán gabonaimportot - jelentett ki Marcel Ciolacu. A miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva azt is elmondta, hogy a brüsszeli tilalom feloldása óta még nem érkezett exportra vonatkozó igény Ukrajna részéről.

A kormányfő elmondta: tárgyalt az ügyben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Denisz Smihal ukrán kormányfővel is.  A gazdák érdekvédelmi szövetségei kedden nyílt levélben követelték az ország vezetőitől és Brüsszeltől az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását, kilátásba helyezve, hogy ellenkező esetben munkagépeikkel eltorlaszolják az ország határátkelőit és a konstancai kikötőt.

Az ukrajnai mezőgazdasági termékek behozatalának korlátozása jó hatással volt a romániai gabonapiacra Fotó: World Grain.

Az Európai Bizottság péntelen úgy döntött, nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó, szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmat. A Ciolacu-kormány a brüsszeli döntés után azt közölte, hogy megvárja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló, hétfőre ígért ukrán cselekvési terv bemutatását, és ennek függvényében dönt a román gazdálkodók védelmét szolgáló intézkedésekről. Florin Barbu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter korábban azt nyilatkozta, az ukrajnai mezőgazdasági termékek behozatalának korlátozása jó hatással volt a romániai gabonapiacra. 

Közben a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy Ukrajna kereskedelemért felelős képviselője, Tarasz Kacska bejelentette: Kijev be fogja perelni Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?