Bulgária mégis korlátozza az ukrán napraforgómag importját

Bulgária korlátozza az ukrán napraforgómag importját a tömeges gazdatüntetések nyomán – jelentette be kedden Nyikolaj Denkov miniszterelnök a mezőgazdasági termelőkkel folytatott megbeszéléseket követően.

„A termelők rendkívüli nehézségekkel küzdenek, ezek éveken át halmozódtak, egy sor kérdésben nincs gyors megoldás. De ott, ahol lehetséges javasolni fogjuk a problémák orvoslását” – mondta Denkov.

A bolgár kormányfő közölte, hogy egyelőre megtiltják az ukrán napraforgómag behozatalát, ezen felül pedig megbeszélést folytat majd Ukrajna képviselőivel további termékek importtilalmáról.

Illusztráció: Pexels

Denkov hangsúlyozta, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek megfelelnek az uniós szabványoknak, de ha ezek megsértését tapasztalják, a követelményeknek nem megfelelő áruk behozatalát megszakítják.

Bulgáriában második napja tiltakoznak blokádokkal a gazdák az ellen, hogy a szófiai kormány feloldotta az ukrán gabona behozatalának tilalmát. A termelők az olcsó importtól tartanak és azt követelik, hogy Bulgária vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára.

A termelők kedden munkagépekkel Szófiába vonultak, egyelőre csak a főváros határában tüntettek, de bejelentették, hogy szerdán megbénítják a belvárost is, ha követeléseiknek nem tesz eleget a kormány.

Közölték, hogy fontolóra veszik a kormány mostani javaslatait és azt követően döntenek a demonstráció folytatásáról vagy feloszlatásáról.

A nap folyamán bányásztüntetés is volt Szófiában. Több ezer vájár az ország három szénkitermelő térségéből követelte, hogy a kormány tegye egyértelművé a tiszta energiákra való átállás, valamint az uniós újjáépítési terv végrehajtásának következményeit. Denkov a szakszervezetek képviselőivel tartott megbeszéléseken arról biztosított mindenkit, hogy a munkahelyek 2038-ig megmaradnak az ágazatban. Az erről szóló megállapodást szeptember végén írják alá a tervek szerint.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?