Ukrán gabona: figyelembe veszik-e Brüsszelben a térség gazdáinak követelését?

Ma eldől, meghosszabbítja-e Brüsszel az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó, szeptember 15-én lejáró uniós behozatali korlátozásokat. Amennyiben ez nem történik meg, s Románia saját hatásköben sem lép, a román gazdák a konstancai kikötő és a határátkelők eltorlaszolását helyezték kilátásba. 

Az ukrán gabona Afrikába történő szállításának lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét! Ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda - írta közösségi oldalán Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.  A Facebookon közzétett bejegyzésében a tárcavezető azt írta: „elképesztő szenvtelenséggel" vezeti félre az európai közvéleményt Brüsszel (és sajnos az ukrán kormány is) a „gabonaügyben".

„Mi is a helyzet valójában? Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, kivitelének egy jelentős része afrikai, közel-keleti országokba irányult. A háború miatt azonban jóval kevesebb gabonát tudnak exportálni, ami nyilvánvalóan hatalmas gondot okoz számos afrikai országnak" - írta a magyar tárcavezető. Szijjártó Péter felidézte, hogy a gondok enyhítése érdekében a közép-európai országok megnyitották tranzitútvonalaikat, hogy az ukrán gabona így el tudjon jutni olyan tengeri kikötőkbe, ahonnan aztán el lehet azt szállítani Afrikába. „A cél tehát nem a közép-európai országok elárasztása volt az ukrán gabonával, hanem az, hogy az afrikai országok megkapják az ukrán gabonát. S ennek lehetőségét biztosítjuk most is, de nem engedjük a magyar gazdák tönkretételét!! S ebben nem akadályoz meg minket sem a brüsszeli, sem a kijevi hazug propaganda" - idézte az MTI a minisztert.

A konstancai kikötőt is blokád alá vehetik a gazdák Fotó: A konstancai kikötő Facebook oldala

A romániai gazdaszervezetek is az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó, szeptember 15-én lejáró uniós behozatali korlátozások meghosszabbítását követelik. Kilátásba helyezték, hogy eltorlaszolják a konstancai kikötőt és a határátkelőket, ha követeléseiket nem teljesítik. Az ország vezetőihez intézett nyílt levelükben rámutatnak, hogy Románia Lengyelországgal, Magyarországgal, Bulgáriával és Szlovákiával együtt rendkívüli engedményeket tett a háború által sújtott ukrán gazdák támogatása és a világ élelmiszer-biztonságának megőrzése érdekében, de az Ukrajnából exportált mezőgazdasági termékek 95 százaléka az Európai Unióban maradt súlyos piaci zavarokat okozva. Szerintük Románia hatalmas áldozatokat hozott azáltal, hogy az Európai Unióba érkezett ukrán mezőgazdasági termékek 65 százalékának behozatalát és tranzitját segítette, és emiatt a romániai gazdák 45 százaléka fizetésképtelenné vált, mivel annyira lement a gabonafélék és olajos növények felvásárlási ára, hogy nem tudja a korábbi vetéssel kapcsolatos adósságait törleszteni.

Florin Barbu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter kedden a magyar hivatali kollégájával, Nagy Istvánnal egyeztetett Bukarestben. Ezt követően azt közölte, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának korlátozása jó hatással volt a romániai gabonapiacra, és az Európai Bizottságnak legalább 2023 végéig meg kellene hosszabbítania ezt az intézkedést a hazai mezőgazdasági termelők versenyképességének megőrzése érdekében. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?