Továbbra sem elégedettek a gázipari cégek az offshore-törvénnyel

Nemzetközi bíróság elé citálná Romániát az offshore-törvény miatt az amerikai tulajdonban levő Black Sea Oil&Gas.

Tárgyalóasztalhoz ül ma Nicolae Ciucă kormányfő a Carlyle Group befektetési alap képviselőivel, írja az economedia.ro. A Carlyle Group a Black Sea Oil&Gas (BGOS) tulajdonosa, mely idén elkezdte a nyíltvízi gázkitermelést a Fekete-tengerből. A vállalat korábban jelezte, hogy nemzetközi bírósághoz fordul a tengeri gázkitermelést szabályozó offshore-törvénynek a befektetőkre nézve hátrányos előírásai miatt.Fotó: Facebook/BGOS

A kifogásolt jogszabályt a parlament időközben módosította a befektetők javára, azonban a BGOS a jelenlegi formájával sincs megelégedve. Nem az amerikai vállalat az egyetlen, mely nincs elragadtatva a módosított offshore-törvénytől. Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója szintén pontosításokat kért az illetékesektől a törvény előírásait illetően.

A BGOS azt állítja, hogy mostanáig 400 millió dollárt fektetett be Romániában, s júniusban elkezdte az energiahordozó kiaknázását a Fekete-tenger mélyén található Ana és Doina földgázmezőkről. A napi termelés 3-3,1 millió köbméter. Ez azt jelenti, hogy idén félmilliárd köbméter körüli mennyiséget termelnek ki, jövőre pedig már legkevesebb 1 milliárd köbmétert.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter a napokban azt nyilatkozta, az OMV Petromnak és a Romgaznak idén be kellene jelenteniük, hogy szintén belevágnak a fekete-tengeri földgáz kiaknázásába. A tárcavezető, úgy tűnik elfelejtette, Christina Verchere ismételten elmondta, az OMV Petrom az offshore-törvény módosítását követő egy éven belül hoz végleges döntést az ügyben, a kitermelés pedig attól számítva öt év múlva kezdődhet el. A parlament májusban fogadta el az offshore-törvény módosítását.

Kapcsolódók

Kimaradt?