Azeri gázzal válthatjuk ki az oroszt

Októberben jönnek létre a műszaki feltételei annak, hogy Azerbajdzsánból földgáz érkezzen az országba.

Románia gázimportról állapodott meg Azerbajdzsánnal, írja az economedia.ro, meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva. Azt már jó ideje tudni lehet, hogy a kormány tárgyalásokat folytat potenciális beszállítókkal.Fotó: Pixabay

„A források bővítését és az ország kőolajjal és földgázzal való ellátásának bővítését célzó együttműködés részleteit véglegesítjük” – írta a Facebookon Virgil Popescu energetikai miniszter azt követően, hogy az azeri állami kőolaj- és gázipari vállalat, a Socar vezetőivel tárgyalt.

Parviz Sahbazov, Azerbajdzsán energetikai minisztere a közelmúltban azt nyilatkozta, a bakui kormány rövidtávú célja a Balkánra irányuló exporthoz szükséges infrastruktúra fejlesztése. Sahbazov azt is elárulta, hogy országa idén 8,2 milliárd köbméterről 10 milliárd köbméterre növeli az Európába irányuló gázexport mennyiségét. Az EU és Azerbajdzsán abban egyezett meg, hogy 2027-ig 20 milliárd köbméterre nő az Európába exportált gáz mennyisége.

Romániába Törökországon, Görögországon és Bulgárián keresztül juthat el az azeri gáz. Ehhez össze kell kapcsolni a bulgár és a görög hálózatot, amire a tervek szerint októberben kerül sor. A jelenlegi műszaki feltételek mellett évi 3 milliárd köbméter földgáz érkezhet Azerbajdzsánból Bulgárián keresztül, amit bizonyos fejlesztésekkel 5 milliárd köbméterre lehetne növelni.

Románia jelenleg kizárólag orosz gázt importál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?